K čemu je ve skutečnosti dobré prosévání mouky při pečení: Dříve to byla nezbytná nutnost kvůli hmyzu

Proséváním mouky přes síto rozhodně neztrácíte čas. Z těsta připraveného z proseté moukou budou vaše moučníky chutnější a nadýchanější.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

V receptu už jste určitě někdy četli, že před přidáním mouky do těsta je dobré ji přesít přes síto. Možná za to mohla lenost nebo nedostatek času, ale žádné prosátí mouky se prostě nekonalo, a moučník se přesto povedl a byl vynikající. K čemu je tedy prosátí mouky dobré a kdy je lepší ho z receptu nevystřihnout.  

Prosetím proti hrudkám i hmyzu 

Proséváním mouky přes síto je možné zbavit se hrudek, které se v ní vyskytují. S prosátou moukou se tak o poznání lépe pracuje, mnohem snáze se pak tvoří těsta na koláče a buchty. Mezi zrna mouky se během prosetí dostane kyslík a těsto je tak o poznání vzdušnější a nadýchanější. Správná hospodyňka si usnadní práci a mouku prosévá spolu s ostatními sypkými ingrediencemi. Zajistí si tak rovnoměrné rozložení jednotlivých přísad.  

V dávných dobách bylo prosévaní mouky nezbytnou záležitostí. Pomocí této techniky se lidé zbavovali hmyzu a jiných nežádoucí prvků, které se v mouce vyskytovaly. I dnes můžete prosetím mouku zbavit kontaminantů. Avšak v dnešních, komerčně dostupných moukách, které jsou v čisté a rafinované podobě, už možná od prosetí z důvodu obavy o své zdraví můžete upustit.  

Vylepšete tak svůj dort 

V některých případech je však prosetí mouky stále velmi žádoucí. Pokud pečete texturované koláče, například piškotový dort, může vám kdejaká hrudka v těstě zkazit kýžený efekt. Také zvážením již proseté mouky dostanete mnohem přesnější výsledek, než pokud zvážíte mouku, která stála dlouho zabalená ve spíži. Prosetím ji také alespoň trochu zbavíte vlhkosti, kterou mohla ve studeném sklepě či spíži nasáknout.  

vyválení těsta iZdroj fotografie: Pexels

Užitečné je také prosít mouku, pokud se chystáte válet těsto a potřebujete tenkou vrstvu na pracovní ploše. Přílišné množství mouky při hnětení a válení může způsobit ztvrdnutí těsta nebo jeho natahování se. Zkrátka je jen na vás, jak se rozhodnete. Ale prosetím mouky při pečení vašich dobrot rozhodně nic nezkazíte, naopak. Vaše koláče pečené s láskou a trpělivostí budou široko daleko vyhlášené a opěvované.  

Co nejraději pečete?

Zdroj: TheKitchn
Diskuze Vstoupit do diskuze
89 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články