Nejčastější a ignorované chyby při vaření | adbz.cz
adbz.cz » Hobby » Fatální chyby při vaření, krájení a přípravě jídel, které je zbytečně kazí. Děláme je všichni tak často, že si to ani neuvědomujeme

Fatální chyby při vaření, krájení a přípravě jídel, které je zbytečně kazí. Děláme je všichni tak často, že si to ani neuvědomujeme

Vaření patří ke každodenním činnostem vlastně každé ženy. A neexistuje věc, u které by se nedalo udělat něco špatně.

vareni testoviny
Zdroj fotografie: Depositphotos

Nezáleží na tom, jestli jste zručný kuchař nebo spíš člověk, který uvaří, jen když doopravdy musí. Někteří dokonce obviňují sporák, když se jim něco nepodaří. A pokud k těmto lidem patříte i vy, nezoufejte, rozhodně v tom nejste sami. Právě proto jsme pro vás připravili seznam nejčastějších chyb, kterých se lidé při vaření dopouštějí.

Nedáváte si rozmrazit maso

Není neobvyklé vidět člověka, jak vytahuje kus masa z mrazáku a dává ho hned na oheň nebo do trouby. To je ale velká chyba, protože maso se sice zvenčí může zdát hotové, ale vevnitř bude určitě ještě syrové, protože nestihlo rozmrznout. Je ideální vyndat maso z mrazáku večer před tím, než budete vařit.

zmrazene maso
Zdroj fotografie: Depositphotos

Jeden nůž na všechny potraviny

Můžete si myslet, že si práci ušetříte tím, že k přípravě jakéhokoliv pokrmu použijete jeden jediný nůž. Pro krájení masa je vhodný nějaký velký nůž, pro zeleninu, ovoce a vykosťování zvolte malý nůž a pro krájení pečiva je nejlepší nůž se zoubky.

kuchynske noze
Zdroj fotografie: Depositphotos

Krájíte steak hned po dopečení

Ano, maso je vhodné okořenit pár hodin před tím, než ho dáte na pánev, protože tak bude více nasáklé chutí. Ale rozhodně maso nekrájejte hned po dopečení. Po vytažení z trouby nebo z pánve se doporučuje nechat maso několik minut odpočinout, především kvůli šťavnatosti.

Jídlo ochutnávejte

Někteří lidé při vaření jídla neochutnávají, protože jim to přijde nehygienické. Je jasné, že nebudete ochutnávat z vařečky, kterou mícháte. Ale je třeba vzít si čistou lžičku a ochutnat, jestli má pokrm tu správnou chuť, jestli není třeba přidat více soli nebo cukru. Zkrátka ochutnáním se vyhnete tomu, že jídlo nebude mít správnou chuť.

ochutnavani jidla
Zdroj fotografie: Depositphotos

Nepřidávejte olej k těstovinám

Jestli při vaření špaget do vody dáváte olej, okamžitě byste s tím měli přestat. Nejenže olej opravdu nezabrání přichytávání těstovin na hrnec, horší je to, že když tam olej přidáte, nebude vám na těstovinách držet omáčka. Tuk se totiž s vodou opravdu nesmísí.

vareni testovin
Zdroj fotografie: Depositphotos

Vylíváte vodu, ve které se vaří těstoviny

Většina lidí vodu, ve které se vaří těstoviny, ihned vylije a těstoviny scedí. Jenže to je velká chyba. Když totiž naběračku vody z těstovin přidáte do omáčky, ke které je budete jíst, bude mít lepší chuť a hlavně zhoustne. Rozhodně ji tam ale nenalévejte celou.

Dělali jste nějakou z těchto věcí špatně?

Zdroj: Brightside