Uchovejte si bylinky pěkně čerstvé
Bylinky vašemu jídlu vždy přidají kouzlo, ať už si pod kouzlem představíte neodolatelnou chuť nebo překrásnou hru barev. Chuť a vůně čerstvých bylinek na nás působí až blahodárně, jenže co dělat, když bylinky mají tak krátkou trvanlivost?
Pokud chcete bylinky uchovat po delší dobu, je nutné si zvolit v jaké podobě, a především si uvědomit, že zásobu na zimu, je nutné připravit již v létě.
Způsob není jen jeden
Správné uchovávání není jen jedno, existuje jich hned několik. Záleží ale na tom, kolik chcete do práce s bylinkami vložit času a energie, kde je chcete dále uchovávat a v jaké podobě je konzumovat. Pojďte se podívat na ty nejčastější formy uchovávání bylinek a dodejte svým jídlům konečně ten správný šmrnc. V krátkosti se jedná o tato řešení:
- Uchování v lednici
- Sušení
- Zmrazení
- Prosolení
Chcete je čerstvé nebo sušené?
Při skladování v lednici (bylinky vydrží nejkratší dobu) odřežte jejich konce a ponořte je jako květinu do sklenice s vodou. Takto je umístěte do lednice a vodu měňte každý den, v případě, že stonky zahnívají, vždy je odřežte. Takto vám vydrží asi týden. Naopak suché bylinky mají trvanlivost o mnoho delší. Myslete na to, že sušení musí probíhat na suchém, tmavém a dobře větraném místě, ale ne na přímém slunci. Můžete je ve svazcích pověsit, anebo rozložit na vodorovný povrch, pokud k nim ale nemůže zespoda volně proudit vzduch, denně je otáčejte. Usušené je skladujte nejlépe ve skleněné nádobě a ve tmě. Spotřebujte je vždy do 1 roku, tedy do nové sklizně.
Chci je nadlouho a s minimem ztrát
Zmrazením bylinky neochudí o jejich krásnou barvu ani o minerály a vitamíny. Zmrazit je můžete v igelitovém sáčku anebo v uzavíratelné nádobce, v zásadě je to jedno, jde jen o to, kolik msta chcete bylinkám „obětovat“. Zajímavá a u nás velice netradiční je i varianta prosolení bylinek, díky níž si zachovají aroma i barvu, jen budou navíc slané. Nasekané bylinky smíchejte se solí v poměru cca 4 díly bylin na 1 díl soli. Tento způsob se nazývá vrstvení a správně by se měly bylinky do nádoby trochu napěchovat. Takové je uchovávejte na suchém chladném místě.