Mléko vydrží čerstvé i měsíc. Stačí do něj přidat lístek máty

Mléko patři mezi potraviny, které se rychle kazí. Pomocí jednoduchých triků však můžete jeho trvanlivost o něco prodloužit a jeho blahodárné účinky tak zcela využít.

mléko ve sklenici i Zdroj fotografie: Pexels
                   

Mléko je surovinou, která se najde dozajista v lednici naprosté většiny českých domácností. Používá se k přípravě některých hlavních jídel a také bezpočtu dezertů. Pro jeho lahodnou chuť ho mají rádi jak děti, tak dospělí. Pro člověka je také zdrojem vitamínů, kvalitních bílkovin a mnoha zdraví prospěšných látek.  

Mléko je plné vitaminů 

Vědecké kruhy prokázaly, že pití mléka má pozitivní účinky na cévní systém. Mléčný cukr dodává tělu energii, ale přitom nemá vliv na zubní kazy. Konzumace mléka naopak zubům velmi prospívá, a to hlavně díky obsaženému vápníku. Mimo vápníku obsahuje mléko také fosfáty a hořčík, které jsou skvělé pro stavbu kostí a slouží také k prevenci osteoporózy.  

Prošlé mléko se dá využít při úklidu. Skvěle dokáže vyčistit nerez

Hlavní nevýhoda mléka spočívá v jeho rychlé zkáze. Zejména čerstvé kravské se kazí v řádu několika dní, a často tak přijde vniveč. Variantou je z něho vyrobit sýr či tvaroh, ale ruku na srdce, kdo na to má v dnešní uspěchané době čas. Zkyslé mléko proto nejčastěji jednoduše vylijeme a dále se jím nezabýváme.  

Je možné nějakým způsobem trvanlivost mléka prodloužit? V prvé řadě bychom si měli být jisti původem mléka, které se chystáme konzumovat. Pokud se jedná o mléko farmářské, jež se kazí mnohem rychleji, je na místě ho vždy před konzumací ještě mírně povařit. Zničí se tak veškeré nežádoucí bakterie, které by mléko mohlo obsahovat, a také se prodlouží jeho trvanlivost.  

mléko a sušenky iZdroj fotografie: Pexels

Prodlužte trvanlivost mléka pomocí máty 

Než mléko přivedete k úplnému varu, přidejte do něj trochu cukru. Alternativou k cukru je také sůl či jedlá soda, ale ty se do mléka přidávají až během tepelného zpracování. Všemi uvedenými možnostmi pak prodloužíte trvanlivost mléka na co nejdelší možnou dobu. Do mléka můžete vložit také lístek máty, dosáhnete stejného výsledku a mléko vám vydrží opravdu o trochu déle.  

Měli byste si také dávat pozor na samotné skladování mléka. Nikdy nevíte, jak bylo s mlékem zacházeno v obchodě, ve kterém jste si ho zakoupili. Krabice nebo láhev s mlékem by rozhodně neměla být nikdy skladována v regálu s vysokými teplotami ani ve dveřích lednice. Vždy dbejte na to, aby bylo umístěno spíše v chladu a temnu.  

Jak často pijete mléko vy?

Zdroj: Belnovosti
Diskuze Vstoupit do diskuze
146 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články