Už žádné tvrdé máslo: Použitím zavařovačky změkne během 2 minut
Nezdržujte se při pečení čekáním, až máslo povolí, a použijte některou z jednoduchých metod, které jeho změknutí o dost urychlí.
Občas se stává, že potřebujete něco rychle upéct nebo si namazat chleba, ale máslo je úplně tuhé, v horším případě naprosto zmrzlé. Naštěstí existuje několik jednoduchých triků, s jejichž pomocí budete máslo moci téměř ihned použít. Já jsem vyzkoušela metodu své kamarádky s ohřátou sklenicí. Určitě nejde o nejrychlejší způsob změkčení másla, ale je jednoduchý a máslo není hned tekuté jako třeba z mikrovlnky.
K rozehřátí másla použijte horkou sklenici
Ze zmrzlé kostky másla odřízněte kousek, který se vám hodí, a dejte ho na okamžik stranou na talíř. Mezitím ohřejte zhruba 250 ml vody a tu pak nalijte do sklenice. Několik minut vyčkejte, a až se sklenice zahřeje, vodu vylijte a sklenicí přikryjte zmrzlé máslo. Tuto metodu můžete využít také s ohřátou keramickou miskou na máslo nebo obyčejným hrnečkem.
Web Simply Recipes radí máslo změkčit pomocí válečku na těsto a pečicího papíru. Kousky másla vložte mezi dva kusy papíru a válením máslo zahřejte. Válejte tak dlouho, dokud nebude máslo vhodné k vašemu účelu. Dobrým způsobem je také máslo naškrábat polévkovou lžící nebo nakrájet nožem. Pamatujte si, že na čím menší kousky máslo nakrájíte, tím rychleji se rozpustí.
Máslo můžete nechat povolit také pomocí mixéru. Jediné, co se od vás očekává, je vložení menších kousků do nádoby mixéru, pak ho stačí zapnout. Po několika vteřinách bude máslo ihned připravené k použití. Deník.cz doporučuje místo mixéru použít raději hnětacího robota. Stačí kousky másla vložit do mísy robota a nechat ho pracovat na střední stupeň. Výhodou je, že máslo už bude připravené v míse na zadělání těsta a nemusíte tak špinit další nádobí.
Pozor na mikrovlnnou troubu
Další možností, i když tou nejvíce riskantní, je rozmrazit máslo v mikrovlnce. Metoda je vhodná pro odvážlivce, protože stačí jen chvilka a máslo se může proměnit na tekutou louži. Ideální je tak rozpouštět máslo postupně a několikrát během ohřevu ho obrátit na různé strany. Postupujte v kratších intervalech po 10–15 vteřinách, dokud nebude máslo rozehřáté na ideální teplotu.
Místo mikrovlnné trouby můžete použít také obyčejnou troubu, kde je možná o něco lepší kontrola stupně rozmrazení. Na webu adbz jsme psali o receptu na čokoládový chléb, jehož součástí je právě změklé máslo. Autorkou receptu je jedna z oblíbených hereček, která na sociální sítě napsala: „Moje děti ho prostě milují, a proto vstávám ráno o něco dřív, abych jim ho stihla připravit.“ A problém se zmrzlým máslem vyřešila jeho nastrouháním na struhadle.