Venkovská vychytávka, jak ušetřit za mléko: Díky špetce soli nebo cukru se dá prodloužit jeho trvanlivost
Češi za rok spotřebují téměř šedesát litrů mléka na osobu. Vzhledem k dramatickému růstu jeho ceny se jistě bude hodit každá rada, jak mléko udržet dlouho čerstvé.
Přestože ceny potravin dramaticky rostou a nákupní zvyklosti se mění stejně jako složení jídelníčku tuzemských domácností, jsou některé stálice, bez kterých se prostě neobejdou. Patří mezi ně i mléko, kterého každý obyvatel Česka zkonzumuje v průměru za rok zhruba 58 litrů. V drtivé většině jde o kravské mléko. Kozí, sójové či kokosové a další tvoří zanedbatelné procento. V žádné lednici prostě mléko nechybí. Pravděpodobně se vám ale nejednou stalo, že zkyslo.
Díky triku můžete také ušetřit
Při velkém týdenním nákupu se může stát, že lidé mají problémy s uskladněním potravin. Než je stihnou zkonzumovat, zkazí se. Zbytečnému plýtvání mlékem můžete zabránit tím, že prodloužíte jeho trvanlivost na maximum. Díky tomu můžete dost ušetřit, protože cena mléka roste. Začátkem loňského roku stál litr plnotučného mléka kolem 16 korun, letos je to už 24 korun i víc. Existují vychytávky, které znají především lidé na venkově, které způsobí, že mléko vydrží déle.
Pokud chcete nebo potřebujete mléko dlouhodobě uchovávat, třeba proto, že často pečete moučníky, které se bez mléka neobejdou, pomůže vám cukr. Nespotřebujete totiž celý objem mléka a otevřené se může rychle zkazit. S pomocí venkovského triku můžete výrazně prodloužit trvanlivost mléka. Cukru se nemusíte obávat, protože se na chuti mléka příliš neprojeví. V podstatě bude k nerozeznání od běžného mléka.
Pomůže troška cukru nebo špetka soli
Tajemství venkovských hospodyněk spočívá v malém množství cukru, které se přidá do mléka. Bude v něm působit jako přírodní konzervační látka, která zabraňuje množení bakterií. Kvalita mléka se tím nijak nesníží. Po otevření obvykle v lednici vydrží čtyři až deset dní. Díky přidání cukru se tato doba prodlouží. Existují dva způsoby, jak ho lze do mléka přidat. Postavíte mléko na sporák, dáte do něj trochu cukru, zamícháte a převaříte. Po vychladnutí přelejete do láhve a můžete uskladnit.
Trvanlivost mléka také prodloužíte, když ho převaříte, necháte vychladnout, přelejete do nádoby vhodné k uskladnění a pak do něj přisypete opravdu malé množství cukru. Mléko pak budete mít kdykoliv po ruce, když ho budete potřebovat do moučníků nebo kávy. Podobně jako cukr funguje i sůl. Stačí, když do krabice mléka ihned po otevření přidáte špetku soli, která brání množení bakterií, a produkt protřepete a vrátíte do ledničky. Chuť mléka se výrazně nezmění.