Řízky jako od šéfkuchaře: Díky mléku budou šťavnaté uvnitř a s křupavou kůrkou
Dokonale šťavnaté řízky s krásně křupavou strouhankou? Naučte se tuhle oblíbenou klasiku připravovat podle triků šéfkuchaře.
Obsah
Kdo by nemiloval řízky! Česká klasika, na kterou nedáme dopustit. Tradičně je jíme na Štědrý den, ale pochutnat si na nich dokážeme i kdykoliv během roku. Díky tipu od šéfkuchaře budou od teď uvnitř dokonale šťavnaté s krásně křupavou strouhankou na povrchu.
Připravit řízky není věda. Ale…
Kdekdo by mohl říci, že na přípravě řízků není absolutně nic složitého. A my musíme souhlasit, opravdu to není žádná raketová věda. Nicméně existují osvědčené fígle, díky kterým můžeme na první pohled obyčejný řízek povýšit na úplně jinou úroveň.
Napadlo by vás třeba maso před obalením v trojobalu namočit do mléka? Pokud ne, teď už to dělat budete. Pokud totiž necháte řízky marinovat v mléce, budou uvnitř dokonale šťavnaté a ještě o to chutnější. Nejlépe uděláte, pokud je v mléce necháte namočené přes noc. Podle webu iReceptář je můžete namočit i do smetany.
Jak na dokonale křupavou strouhanku?
Co si budeme povídat – řízek není jen o mase, ale hodně udělá i samotná strouhanka. A určitě se shodneme na tom, že si chceme pochutnat na takovém řízku, který krásně křupne, když se do jeho kůrky zakousneme. Jak tedy dosáhnout dokonale křupavé strouhanky?
Pokud chcete, aby byly vaše řízky nejen šťavnaté uvnitř, díky marinování v mléce, ale také krásně křupavé na povrchu, stačí se spolehnout na tajnou ingredienci. Do klasické strouhanky můžete přidat kukuřičné lupínky nebo slané krekry. Stačí je rozemlít a poté smíchat se strouhankou v poměru 1:1. Následně už v této směsi můžete řízky obalit a dát smažit.
Smažení řízků má svá pravidla
Příprava masa a obohacení strouhanky o speciální ingredienci je jedna věc. Nicméně pokud řízky správně neusmažíte, tak si na nich nikdy tak úplně nepochutnáte. Smažení řízků má podle webu Top Recepty svá pravidla, která je třeba dodržovat, aby byl výsledek vždy perfektní.
Na množství oleje nešetřete, je totiž potřeba, aby byly řízky ponořené z jedné poloviny. Před uložením řízků do oleje se ujistěte, že je opravdu důkladně rozehřátý. Jinak se stane, že řízky olej nasáknou a strouhanka už pak křupavá nebude. Smažení začněte při vyšší teplotě, aby řízky pěkně zezlátly, potom teplotu snižte a řízky pozvolna dosmažte.