Vylili jste někdy olej po smažení do záchodu? Pokuta 5 000 Kč vás nemine

Použitý olej rozhodně není vhodné slévat do záchodu či odpadu. Hrozí za to vysoké pokuty, které ovlivní rodinný rozpočet.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jsou věci, které člověk dělá zcela automaticky, aniž by si uvědomil, že toto jednání rozhodně není správné. S ohledem na ochranu životního prostředí, ale také na svou peněženku, je však nutné myslet v širším měřítku. Tolik oblíbená smažená jídla, která Češi milují, produkují velké množství oleje. Ten ale může dělat velkou neplechu. Patříte mezi jedince, kteří použitý olej vylijí do záchodu či rovnou do dřezu v kuchyni? Tuto chybu už nikdy opakovat nebudete, nechcete-li se dostat do křížku se zákonem.

Vysoká pokuta hrozí každému

Vylévat fritézový olej do odpadu je protizákonné a hrozí pokuta až do výše 5 000 Kč. U právnických osob mohou ale dosahovat mnohonásobně vyšších částek, a to až několik stovek tisíc. A proč je to takto trestáno? Použitý olej po vychladnutí tvoří koule, které ucpávají trubky a odpadní cesty, a hrozí koroze, informuje web Deník. Zvyšují tak možnost jejich neprůchodnosti, jejíž odstranění je velmi náročné a nákladné. Také zde ale poté vznikají mastné kyseliny, pachy a bakterie, které rozhodně nejsou žádoucí.

Speciální popelnice snadno poznáte

A jaký je tedy správný postup? V prvé řadě doporučuje adbz skladování oleje mimo lednici při pokojové teplotě. Jen tak si udrží svou kvalitu. Doma si najděte plastovou láhev o větším objemu, do které budete postupně použitý olej slévat. Po naplnění ji zaneste do popelnice černé či šedé barvy s oranžovým víkem, která má nápis „Použitý kuchyňský olej“. Mapu jejich umístění zveřejnil web TřídímOlej. „Rozhodně není vhodné použít láhev skleněnou, která by se mohla v popelnici rozbít“, říká pracovník svozu pan Ondřej K. z Hranic.

Nakládaná zelenina v oleji iZdroj fotografie: Piqsels
Všechny jedlé oleje skladujte při pokojové teplotě, chlad jim nesvědčí.

Ráda bych podotkla, že do těchto popelnic patří jen a pouze jedlý olej. Můžete sem tak odevzdat zbytky slunečnicového, olivového, řepkového, lněného či sezamového oleje. Rozhodně sem nedávejte technické a motorové oleje, které se likvidují jiným způsobem. A jak naložit s nepříjemnou skvrnou, která může při smažení přistát na vašem oblíbeném kusu oblečení? Web adbz radí použít jedlou sodu a saponát na nádobí.

Jak často připravujete smažené pokrmy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
83 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články