Tekutina, která vzniká na povrchu jogurtu, by se neměla vylévat. Obsahuje cenné látky, o které je škoda přijít
Pokud vyléváte tekutinu vzniklou na povrchu jogurtu, rychle s tím přestaňte. Jedná se o jeho cennou součást, která nabízí řadu zdravotních benefitů.
Ačkoli to na první pohled ne vždy vypadá vábně, tekutina zabarvená do běla časem vzniká na každém mléčném výrobku. Nejčastěji se s ní nicméně můžeme setkat u jogurtů, což většina lidí řeší jejím vylitím do umyvadla. Jenže právě to je velká škoda, neboť dle lékaře Krise Gunnarse nabízí cenné látky a prospěšné bakterie, které prospívají lidskému zdraví.
Čirá tekutina na povrchu jogurtu
Na většině jogurtů se po určitém čase objevuje čirá tekutina, která většinu Čechů spíše odpuzuje a kterou ve většině případů vylévají do umyvadla. To i přes to, aniž by věděli, o co se ve skutečnosti jedná a jaký to může mít účinek na jejich zdraví. Její konzumace je totiž spojena s řadou zajímavých benefitů pro lidský organismus, zejména trávení.
Tato tekutina se totiž nazývá syrovátka a obsahuje opravdu cenné látky. Patří mezi ně například bílkoviny, vápník, draslík, měď a také probiotika, tedy prospěšné bakterie. Jejím vylitím se proto akorát ochuzujete o úžasné zdravotní benefity, které nabízí. Příště, až si jí všimnete, stačí ji zamíchat společně s jogurtem a následně vše sníst. Na chuti se to nepodepíše.
Jogurty se vyplatí jíst i se syrovátkou
Syrovátka je vedlejší produkt, který vzniká při výrobě jogurtů. Přestože nevypadá vždy nejchutněji, mléčné výrobky obohacuje důležitými živinami, a proto je jejich nedílnou součástí. Až ji příště po otevření svačiny uvidíte, určitě se ihned neděste a naopak si užijte tuto tekutinu nabitou nejrůznějšími prospěšnými složkami.
Server Yogurtinnutrition také připomíná, že konzumace jogurtů je obecně spojována s řadou zajímavých zdravotních benefitů. Udržují například zdravou střevní mikroflóru, podporují trávení, dodají vám důležité živiny a navíc chutnají skvěle. Dopřát si je můžete například na svačinu nebo ráno s vločkami a ovocem (nejlépe banánem).