Sklízejte z jedné rostliny deset i více cuket. Zkušený farmář prozradil, v čem tkví opravdové tajemství bohaté a šťavnaté úrody
Nepotřebujete odborné znalosti, aby se vám na zahradě zabydlela tato nenáročná zelenina. Stačí pár jednoduchých kroků a můžete se těšit na hojnou sklizeň.
![Sklízejte z jedné rostliny deset i více cuket. Zkušený farmář prozradil, v čem tkví opravdové tajemství bohaté a šťavnaté úrody 1 cukety](https://adbz.cz/wp-content/uploads/2021/08/cukety-768x510.jpg)
Obsah
Cuketa patří právem mezi oblíbenou zeleninu. Je velmi zdravá a plná vitamínů. Není tedy žádným velkým překvapením, že se tak často objevuje v našich domovech. V období květu se pyšní žlutými kvítky a je ozdobou stále většího počtu zahrad. Pěstování není vůbec náročné a využití v kuchyni má obrovskou řadu možností. Ať už se cuketu rozhodnete smažit, zapékat nebo grilovat, pochutnáte si bez výčitek, protože její energetická hodnota je naprosto mizivá.
Cuketa a její růst
Cuketa je rostlina keřovitého růstu, jejíž květy jsou tmavě žluté. Pokud plody sklízíme mladé, rostlina nasazuje květy nové. Existuje řada druhů – od zelených, jasně žlutých až po téměř bílé plody. Cukety rostou rychle a v hojném počtu. Sadit můžete semena nebo přímo mladé rostliny rovnou do půdy. V období, kdy začnou nasazovat plody, potřebují dostatek vody. Nejlépe ocení odstátou dešťovou vodu. Za suchého počasí klidně zavlažujte denně. Po zhruba 6–7 týdnech se objevují první plody.
![Sklízejte z jedné rostliny deset i více cuket. Zkušený farmář prozradil, v čem tkví opravdové tajemství bohaté a šťavnaté úrody 2 cuketa rostlina](https://adbz.cz/wp-content/uploads/2021/08/cuketa-rostlina.jpg)
Cukety je velmi vhodné přihnojovat. Rostliny to ocení především v období kvetení a dozrávání plodů. Nejvhodnějším hnojivem bohatým na draslík, který je důležitým pro odolnost rostlin před škůdci, je kravský hnůj. Ten přidávejte k rostlinám opatrně až ke kořenům. Hnojení můžete provádět ideálně každé dva až tři týdny. Dávejte však pozor na množství, přehnojené rostliny vám nebudou bohatě plodit.
Zdravá a pohledná zelenina pro štíhlou linii
Pokud chcete zhubnout nebo detoxikovat tělo, nemohli jste si vybrat lépe. Cuketa je velmi zdravá, výživná a díky svému obsahu vody 91 % i nízkokalorická. Má dostatek vitamínů B, C a provitaminu A, který je důležitý pro celkové zdraví a doplnění energie. Z minerálních látek stojí za zmínku hořčík, vápník, železo, fosfor a také draslík. Ten významně ovlivňuje činnost svalů, zejména srdce.
![Sklízejte z jedné rostliny deset i více cuket. Zkušený farmář prozradil, v čem tkví opravdové tajemství bohaté a šťavnaté úrody 3 cuketa rez](https://adbz.cz/wp-content/uploads/2021/08/cuketa-rez.jpg)
Cuketa je velmi vhodná
- při detoxikaci organismu
- při snižování váhy
- pro posílení celkové imunity
- při problémech s trávením
- k odkyselení organismu
Cuketa v kuchyni
Existuje obrovská řada možností, jak cuketu využít v kuchyni. Protože je velice vhodná ke grilování, je oblíbeným prázdninovým pokrmem mnoha lidí. Před grilováním nakrájenou cuketu na kolečka potřete nejlépe směsí z panenského olivového oleje, česneku a soli.
![Sklízejte z jedné rostliny deset i více cuket. Zkušený farmář prozradil, v čem tkví opravdové tajemství bohaté a šťavnaté úrody 4 cuketa druhy](https://adbz.cz/wp-content/uploads/2021/08/cuketa-druhy.jpg)
Zapečená se šunkou a sýrem může posloužit jako vynikající a rychlá večeře. Nakrájená na kostičky pro změnu dokáže zajímavě vylepšit masovou směs na špagety. Větší plody se dají plnit všemožnými druhy směsí a je vhodná i k přípravě různých moučníků.