Proto rajčata na keřích nečervenají, ani když je teplo: Nedostatek světla, extrémní počasí či hnojení

Rajčata jsou na pěstování nenáročná, ovšem při nesprávných podmínkách nedozrají do požadovaného odstínu. Na vině může být několik faktorů.

i Zdroj fotografie: abcMedia
                   

Rajčata patří mezi královny léta. Lahodná chuť, různorodost velikostí podle zvolené odrůdy i četné využití ve studené i teplé kuchyni dělají z rajčat naprosto univerzální surovinu, která se těší velké oblibě. I přes veškerou věnovanou péči se však rajčatům někdy zkrátka nedaří a plody zůstávají nedozrálé. Na vině může být několik faktorů. Náprava je vždy možná a je škoda se o ni nepokusit. V některých případech opravdu i drobnost může znamenat obrat k lepším a plně červeným plodům.

Tajemství úspěšného pěstování rajčat

Nesmírnou výhodou pěstovaných rajčat je, že se dají pěstovat jak v záhoně, tak i ve skleníku či vhodné nádobě na balkoně městského bytu. Ať už se rozhodnete rajčata pěstovat v jakýchkoli podmínkách, jedno mají společné. Tajemství bohaté a dobře zralé úrody tkví v komplexní péči o rostlinku od kořenů až po listy. Sazenice si můžete vypěstovat ze semínek, případně je zakoupit v zahradnictví. Do půdy se vysazují v druhé polovině května a je vhodné je ihned zalít, aby se kořenový systém uchytil.

Největším kamenem úrazu bývá málo vyživená půda. Rajčata jsou na živiny opravdu nesmírně náročná, proto už při přípravě záhonu půdu prokypřete a obohaťte o humus či domácí kompost. Nezapomeňte ale, že zdaleka ne všechny organické látky kompostu prospívají. Připravte si i dřevěné či jiné opěrné tyče, které můžete umístit už k sazenici a postupně, jak bude rostlina růst, ji vázat, aby se rajčata pod vlastní tíhou nezlomila.

Tajemství úspěšného pěstování rajčat iZdroj fotografie: Piqsels

Nedostatek světla a slunečního svitu

Rajčata jsou naprosto závislá na slunci. Je to právě správné umístění na velmi slunné a teplé místo, které je zároveň chráněné před větrem, co vede ke zralých plodům. Nedostatek světla a slunečních paprsků má za následek nedozrálé kyselé plody. Žijete-li v oblasti, kde často prší a dochází k velkým teplotním výkyvům v průběhu léta, zvažte pořízení skleníku nebo fóliovníku, kde je teplota stabilnější. Je-li počasí v sezóně opravdu nepřející, můžete pořídit i speciální lampy, které pomohou se zráním plodů.

Každý extrém škodí. Rajčata reagují špatně na nadměrné teplo i chlad. Studené počasí ale zabraňuje tvorbě červeného pigmentu, který je nezbytný pro dozrání rajčete. I zelená rajčata se ale dají zachránit několika kapkami jódu. Dozrají pak během 1 týdne.

Miska s rajčaty iZdroj fotografie: Piqsels

Správné hnojivo je základem úspěchu

Dusík je základní látkou každé zelené rostliny. Bez něj nedochází k tvorbě chlorofylu, a je tak znemožněna fotosyntéza. Rostlina a plody jsou poté malé, zakrslé a může docházet k různým deformacím. Jeho pravidelné dodávání je proto nezbytné. Nic se ovšem nesmí přehánět a je to právě i nadbytek dusíku, který ve výsledku způsobuje pomalé zrání plodů.

Kupovaná hnojiva mají ideální poměr všech živin, a to včetně dusíku, a nejčastěji se aplikují každých 14 dnů. Vždy se zalévá pouze půda okolo stonků. Dávejte však pozor, aby se zálivka nedostala na listy. To totiž následně vede k tvorbě plísně, která rovněž dozrávání plodů nepřispívá.

Jak řešíte potíže s nezralými rajčaty vy?

Zdroj: UkrMedia
Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články