Vejce patří mezi nejoblíbenější a zároveň také nejužitečnější potraviny vůbec. Připravit si z nich můžete například lahodnou omeletu nebo volské oko, lze je přidat do hamburgerů a skvěle se hodí i do polévek. Mnoho lidí nicméně dle webu Aktuálně zapomíná, že i tyto produkty mohou udělat s lidským zdravím pěkný nepořádek. Ne však kvůli cholesterolu, ale toxickým látkám. Ty se v nich objevují kvůli chovu slepic ve špatném prostředí.
Ve vejcích se objevilo velké množství nebezpečné látky
Čím dál více lidí začíná kvůli neustále rostoucím cenám kupovat vejce spíše od domácích pěstitelů. Ve většině případů jsou to totiž právě tyto kusy, které poskytují mnohem více živin a na rozdíl od těch z velkochovů chutnají xkrát lépe. Doposud s nimi byl ale problém spíše kvůli ceně – ta je dnes ovšem téměř stejná, takže se do nich již opravdu vyplatí investovat. Aby toho však nebylo málo, ani zmíněná „bio vejce“ nemusí být pro zdraví nejlepší.
Oloupat vejce může být někdy skutečně náročný úkol. Pokud se to při vaření nedaří ani vám, vyzkoušejte tento jednoduchý trik.…
více
Jde především o to, že vejce z domácího chovu obsahují nadměrné množství olova. Během studií totiž vyšlo dle serveru TheConversation najevo, že se v nich nachází až čtyřikrát více tohoto těžkého kovu než u těch z obchodů. Povolený limit je přitom pouze 100 mg a jakékoli vyšší hodnoty mohou na lidském zdraví napáchat pěknou neplechu. Zejména zatěžují játra, ledviny, ale také samotný krevní a dýchací systém.
A jaké má tato skutečnost vysvětlení? Domácí slepice totiž ve většině případů žijí v oblastech mezi staršími staveními. Ta byla dříve potírána nejrůznějšími materiály, včetně těžkých olovnatých barev. Postupem času se tak těžké kovy začaly dostávat do půdy, kde zůstávají dodnes a ze které se tato drůbež stravuje. Na webu adbz jsme také psali, jak uchovat vejce z obchodu čerstvá po celý rok. Existuje hned několik snadných triků.