Jsem dlouhodobým redaktorem webu ADBZ.cz. Svoji kariéru žurnalisty jsem započal v roce 2015, a od té doby se psaní věnuji naplno. Dříve jsem působil v mnoha uznávaných médiích a sbíral zkušenosti díky spolupráci s velkými online magazíny i menšími komorními projekty. Od roku 2020 působím zde a snažím se předávat čtenářům užitečné tipy a triky především v oblastech hobby, zahradničení a domácnosti.
Česnek je známý pro svou charakteristickou vůni a chuť. Tato základní ingredience nechybí v kuchyních po celém světě. Mějte ho vždy čerstvý i na zimu.
Ne vždy během roku máte po ruce čerstvý česnek. Nenechte se tedy překvapit a mějte vždy připravený ten mražený, který jednoduše jen vytáhnete a můžete se pustit do vaření. Mražený česnek si zachová svoji vůni i chuť a je to nejlepší způsob, jak jej skladovat, pokud ten čerstvý dojde. Existuje několik technik mražení česneku, které můžete vyzkoušet.
Mražení celých palic a stroužků
Zamrazit můžete celé palice česneku, neloupané i oloupané stroužky. Ve všech případech platí, že je potřeba vybrat zdravý česnek, který nevykazuje známky hniloby ani sesychání. Důležité je také česnek uložit do mrazicích sáčků, ze kterých odstraníte co nejvíce vzduchu, nebo do vzduchotěsných mrazicích nádob. Pokud chcete mít stroužky pěkně oddělené od sebe, nejprve je zamrazte rozložené na tácu a po několika hodinách je teprve sesypte do sáčku a uložte zpět. Nezapomeňte sáček nebo nádobu opatřit datem.
Nakrájený nebo rozdrcený česnek se uplatní v mnoha receptech. Budete jej tak mít při vaření po ruce hned a bez práce. Stroužky oloupejte, zbavte případných hnědých skvrn a nasekejte je najemno nebo prolisujte. Rozprostřete nakrájený nebo rozdrcený česnek rovnoměrně na pečicí plech nebo tácek a umístěte do mrazáku. Po třech hodinách přesuňte zamrzlý česnek do sáčku nebo nádoby, odstraňte přebytečný vzduch a uložte do mrazáku.
Mražení česnekové pasty
Stroužky česneku oloupejte a prolisujte nebo umixujte. Přidejte k nim malé množství olivového oleje, aby vznikla hladká pastovitá konzistence. Lžičkou naplňte česnekovou pastu do forem na led nebo malých nádobek, přičemž nechte trochu místa pro roztažení během procesu mražení. Umístěte vše do mrazáku a počkejte, dokud směs zcela neztuhne. Poté vyjměte kostky z formy, přesypte je do mrazicího sáčku a vraťte zpět.
Jak použít mražený česnek
Česneková pasta vydrží v mrazáku několik týdnů, mražené česnekové palice i půl roku. Zmražený česnek můžete používat stejnými způsoby jako ten čerstvý. Mražené česnekové kostky nemusíte nechat rozmrazit, ale do polévky, omáčky či guláše je můžete hodit rovnou zmražené. Brzy se rozpustí a připravovaný pokrm ochutí svojí charakteristickou štiplavou chutí.