Chuť česneku se dá zesílit. Po nasekání je potřeba ho nechat chvíli odpočinout, pak se i ten z Číny může rovnat českému

Každý ví, že nejkvalitnější česnek je ten od domácího farmáře. Pomocí jednoho triku však můžete udělat i z toho mdlého česnek jak ze zahrádky.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Česnek patří mezi nejzdravější koření, které si můžete poměrně snadno vypěstovat i na vaší zahradě. Jeho chuť je zpravidla velmi pronikavá a hodí se tak téměř do všech pokrmů, vyjma těch sladkých. Výborný je česnek v dresingu, v marinádě na grilované maso, či například jen v pomazánce. Bohužel, dnes se často stává, že česnek koupený v obchodě už nemá takovou “sílu” jakou by měl mít. Ideální je kupovat český česnek od farmáře, ale naštěstí existuje trik, díky kterému pronikavou vůni česneku znovu probudíte k životu a i ten čínský bude chutnat jak od domácího farmáře.

Česnek jako lék 

Česnek je známý jako skutečný všelék. Je účinný na všechny možní neduhy, od vysokého cholesterolu až po posílení imunitního systému. Jeho užívání také výrazně snižuje riziko infarktu a mrtvice. Působí protizánětlivě a antibakteriálně, o čemž se můžete snadno přesvědčit. Pokud ho budete užívat pravidelně tak určitě pocítíte zlepšení vaší tělesné kondice. 

Jeho ozdravný účinek je způsoben především bioaktivními sloučeninami, které česnek obsahuje. Jeho chuť a vůně je pak dána složkami obsahující síru, z nichž nejvýraznějším zástupcem je allylcysteinsulfoxid, také známý jako alliin. Za většinu farmakologických účinků je pak zodpovědná sloučenina alliinu tzv. allicin. Allicin se z česneku vyloučí nejlépe po jeho rozdrcení. Je to sloučenina citlivá na teplo, rozdrcený česnek by pak měl chvilku odpočívat. Čím déle odpočívá, tím více allicinu česnek vyprodukuje.  

stroužky česneku na talíři iZdroj fotografie: Pexels

Vyzkoušejte domácí česnekový olej 

Dobrým způsobem, jak mít česnekové koření stále po ruce je vytvořit česnekový olej. Ne vždy můžeme nechat česnek během vaření odpočinout, proto je tato varianta konzervace allicinu více než praktická. Do menší nádoby si připravte 8-10 stroužku drceného česneku. Nechte je deset minut stát, a nakonec zalijte 1 dl oleje. Nádobu lehce protřepejte a uložte do ledničky. Můžete použít jak slunečnicový, tak olivový olej. Česnekovým olejem pak můžete ochutit salát, nebo například maso, či dresing.  

Do česnekového oleje pak můžete přidat i další bylinky a vytvořit si tak vlastní kořenící směs. Pokud ho připravíte v nějaké atraktivní a vzhledově příjemné láhvi, můžete ho také darovat jako vlastnoručně vyrobený dárek. Takovým dárkem dáte najevo, že vám zaleží na zdraví obdarovaného, a to totiž každého potěší opravdu ze všeho nejvíce.   

Jak využíváte česnek vy?

Zdroj: Divany
Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Autor článku

NE

Zobrazit další články