Zapomeňte na drahý bujón z obchodu a připravte si vlastní. Chutí se mu žádný nevyrovná
Pokud chcete, aby vaše polévky chutnaly stejně dobře jako ty od maminky, vyzkoušejte snadný recept na instantní domácí kuřecí bujón.
Také kupujete hotové bujóny z obchodu? Tak neděláte moc dobře. Buď totiž do těla dostáváte ne úplně zdravé látky – anebo si těžce připlácíte za nejrůznější bio varianty těchto dochucovadel. Nic mezitím v zásadě není. Nebo že by ano? Web 101CookBooks říká, že pokud se vrátíte k moudrosti našich předků, zjistíte, že existuje ještě jedna varianta. Není příliš náročná na suroviny ani na přípravu. Potřebovat budete v podstatě jen dostatek času.
Jak si připravit domácí instantní bujón
Opravdu nebudete potřebovat nic drahého ani složitého. Jen váhu, hrnec a víceméně to, co najdete v lednici. Tady je seznam potřebných ingrediencí:
- 400 g kuřecích prsou
- 250 g mrkve
- 160 g cibule
- 1 svazek petržele
- 40 g soli
- 50 ml oleje
- 170 g pórku
- 300 g celeru
- 1 čajovou lžičku kurkumy
- 300 ml vody
Očistěte zeleninu a nakrájejte ji na silnější plátky. Doporučujeme nakrájet mrkev a celer na podobně velké kusy, aby se rovnoměrně dusily. Pórek nakrájejte na širší kolečka a cibuli na čtvrtky. Kuřecí prsa důkladně opláchněte teplou vodou, odstraňte případné blány a nakrájejte na menší kostky.
Do většího hrnce nebo hluboké pánve nalijte 50 ml oleje a zahřejte na střední teplotu. Jakmile se olej rozpálí, přidejte nakrájené kuřecí maso. Restujte maso ze všech stran, dokud není zlatavé a zcela zatažené. K osmaženému masu přidejte nakrájenou zeleninu. Promíchejte, osolte a ještě dosypte kurkumu, která směsi dodá nejen barvu, ale i jemnou kořeněnou chuť. Zalijte vodou, promíchejte a přikryjte pokličkou.
Duste na mírném ohni přibližně 15 minut. Během této doby se suroviny krásně spojí a změknou. Pokud by směs byla příliš suchá, můžete přidat ještě trochu vody.
Příprava bujónu a jak na ni
Po uplynutí 15 minut hrnec odstavte a nechte směs lehce vychladnout. Poté přidejte nasekanou petržel a vše rozmixujte do hladké konzistence pomocí tyčového nebo stolního mixéru. Pokud chcete bujón extra jemný, můžete směs podle rady z webu AlphaFoodie ještě propasírovat přes jemné síto.
Směs rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Vrstva by měla být silná asi 1–1,5 cm. Plech vložte do mrazáku a nechte ztuhnout přes noc.
Po vychlazení směs vyndejte z mrazáku, nakrájejte na kostky podle potřeby a ty uložte do uzavíratelné nádoby nebo sáčku. Uchovávejte v mrazáku a používejte do polévek, pod maso a zkrátka všude tam, kde potřebujete dodat silnou masovou chuť. Kostky bujónu vydrží v mrazáku až 3 měsíce.
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
3 h
udalosti247.cz
4 h