Vychytávka profesionálních cukrářek: Aby ovoce v těstě nekleslo, stačí použít trochu hrubé mouky

Pokud pravidelně servírujete rodině pečené ovocné dobroty, dobře asi víte, že někdy to prostě nedopadne, jak jste doufali. Ocenit tedy můžete jednoduchý praktický trik.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Ovocné dorty a nejrůznější buchty jsou nesmrtelnou klasikou, která se drží na předních místech oblíbenosti. Ať jde o jednoduchou tradiční třešňovou i višňovou bublaninu nebo jahodové či borůvkové řezy. Když je sezóna dozrávání spousta hospodyněk je peče téměř každý týden. Ale i nejzkušenějším kuchařkám se může stát, že se dobrůtka pokaždé nepodaří podle jejích představ.

Zkuste jednoduchou vychytávku

Největším úskalím výroby moučníků, jejichž hlavní surovinou jsou višně, borůvky, meruňky nebo třeba angrešt či brusinky a další druhy, je, že ovoce klesne ke dnu. Většinou se to stává ke konci pečení. K dokonalé, lahodné a nadýchané ovocné piškotové buchtě prošpikované kousky sladkého a jemně nakyslého ovoce, má váš výtvor dost daleko. Přitom by stačila maličkost, kterou uděláte jinak.

Ne vždy má ovoce tendenci klesat ke dnu. Někdy se buchta prostě vydaří a jindy nikoli, přestože jste postupovali stejně. Problém je v tom, že ovoce, které do moučníku přidáváte je těžší, než samotné těsto. Když se buchta podaří, je to zřejmě proto, že šlo o drobnější lehčí druh ovoce jako je třeba rybíz, který nestihl podlehnout zákonům gravitace. Aby i těžší třešně či jahody neskončily u dna, doporučují profesionální cukráři malou vychytávku.

Funguje i na ovoce z kompotu

Díky triku snadno zabráníte, aby se ovoce nepropadalo. Nebudete k tomu potřebovat nic specifického a je možné, že tuto vychytávku už znáte. Prostě stačí, když si na talíř nasypete trošku hrubé mouky a v ní ovoce obalíte. Podle irské šéfkuchařky a foodblogerky Gemmy Staffordové tak ovoce získá drsnější povrch a díky tomu zůstane na svém místě a nepropadne se při pečení ke dnu. Vzhled moučníku pak bude přesně takový, jaký jste si přáli.

Rybírzový piškot iZdroj fotografie: Depositphotos

Tento trik funguje, i když při pečení chcete použít kompotované ovoce, což v zimním období bývá častější varianta. V případě třeba třešní by ale ani obalení v mouce nemuselo zabrat, pokud je před pečením nevypeckujete. Větší ovoce, jako třeba meruňky, navíc ještě nakrájejte na menší kousky. Pokud chcete, aby ovoce nebylo uvnitř buchty, ale zůstalo navrchu, posypte jím těsto až po několika minutách pečení.

Jaké triky používáte, aby ovoce nekleslo na dno těsta?

Zdroj: BakingMad
Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Zobrazit další články