Jak umýt brokolici, abyste ji zbavili červů? Dbejte na výběr správného kusu už v obchodě
I když se v brokolici objeví červy, bude při správném postupu opět k jídlu. Nejlepší ovšem bude, pokud jejich výskytu zcela předejdete.
Obsah
Brokolice je nutričně velmi hodnotná zelenina. Je plná vlákniny a vitamínů B9, C a K. Je také bohatá na minerály, jako je hořčík, fosfor, draslík a vápník, který je nezbytným stavebním prvkem pro tělo. Po špatném skladování se na brokolici mohou objevit červy a jejich odstranění může být obtížné. Červi mohou kontaminovat jakoukoliv zeleninu, zejména brokolici. Tento problém můžete překonat tím, že si osvojíte tento trik a naučíte se udělat i napadené potraviny znovu poživatelnými.
Jak očistit kontaminovanou brokolici
Pokud chcete zjistit, jestli ve vaší brokolici jsou červy, pozorně se dívejte. Zdravá zelenina má tmavě zelenou barvu, která je známkou čerstvosti a dobrého skladování. Pokud konce zežloutnou, může to být známka růstu plísní nebo usazeného hmyzu v zelenině. Chcete-li odstranit hmyz z brokolice, začněte odstraněním tuhé části stonku, abyste brokolici rozdělili na několik menších růžic. Zažloutlé nebo poškozené díly zlikvidujte.
Připravte si směs tří šálků vody a jednoho šálku bílého octa a ponořte do ní na menší kousky rozebranou brokolici. Nechte ji 20 minut působit a zelenina se v roztoku vydezinfikuje a zbaví nečistot. Pak opláchněte brokolici studenou vodou a případně ji ještě můžete dočistit pomocí kartáče s měkkými štětinami. Po tomto procesu si už můžete být jistí, že vaše brokolice je zcela čistá a připravena k jídlu. Stačí ji 15 minut povařit a pak už je jen na vás, na jaký způsob si ji připravíte.
Jak poznat, že kupujete zdravou brokolici
Při výběru čerstvé brokolice dbejte na to, aby měla jasně zelenou barvu a pevné stonky. Pokud je tato zelenina nažloutlá, raději ji nekupujte a dejte si k obědu něco jiného. Aby byla brokolice zdravá, dávejte přednost velkým trsům, které nejsou otevřené, ale spíše kompaktní, protože právě tyto otvory bývají živnou půdou pro různé parazity a plísně.
Připravte si skvělé jídlo
Brokolice se perfektně hodí k potravinám, jako je pórek, losos, crème fraiche nebo vinaigrette. Rovněž přichází v mnoha receptech, které můžete použít k obědu, jako svačinu nebo k večeři. Chcete-li jíst jídlo na způsob, který se hodí ke všem druhům masa, použijte očištěnou a osušenou brokolici rozebranou na malé růžičky.
Tu spolu s 5 lžícemi olivového oleje s nastrouhaným stroužkem česneku dochuťte solí a pepřem dle vlastní chuti a takto ji nechce zapéct na 20 minut v troubě. Po 20 minutách v troubě, když je vaše zelenina hezky měkká, zlatavá a křupavá, ji vložte do pánve a přidejte kapku citronové šťávy, parmazán a citronovou kůru. Zlehka osmažte, promíchejte a můžete servírovat. Tento recept můžete doplnit třeba pečenými bramborami.
Jaký je váš oblíbený způsob přípravy brokolice?