Troubu hravě vyčistíte díky vychytávce s hrncem horké vody
adbz.cz » Hobby » Trouba bude dokonale čistá i bez drhnutí. Obyčejná pára uvolní mastnotu i na těžko přístupných místech

Trouba bude dokonale čistá i bez drhnutí. Obyčejná pára uvolní mastnotu i na těžko přístupných místech

Trouba je bezpochyby nejvíce špinavým a mastným spotřebičem domácnosti. Její čištění je úmorné a často nedokonalé. Naštěstí existuje fígl, který práci usnadní.

brutalne spinava trouba
Zdroj fotografie: iStock

Když dojde na čištění trouby, většina lidí se zhrozí. Není divu. Vždyť se v ní nacházejí zbytky připečeného jídla a mastnota. Nejhorší na tom je, že se zapečeniny nacházejí i v těžko dostupných místech a špatně se odstraňují. Pilným hospodyňkám nezbývá nic jiného než zakoupit drahé čističe, nasadit gumové rukavice a nekonečně dlouho drhnout.

Jde to i bez dlouhého drhnutí

Chytré ženy pečující o domácnost vědí, že si mohou některé úkony usnadnit. Jinak to není ani s tímto trikem, který ušetří čas, finanční prostředky, a dokonce je ekologický. Nezkušené hospodyňky neví, jak se mastnoty v troubě zbavit. Zbytečně ji po ploše spotřebiče rozmazávají a přidávají si více práce. Pokud se chcete vyhnout základním chybám, před čištěním trouby učiňte následující kroky.

Mějte pod čepicí a práci si usnadněte

Čištění trouby musí probíhat pravidelně, jinak se připečená mastnota nahromadí a nevyhnete se zdlouhavému drhnutí. Nemluvě o tom, že je nutné zakoupit zdatné chemické prostředky, které silně zapáchají a určitě nejsou ekologické. Představíme vám tedy vychytávku, která je jako stvořená pro nové modely i starší trouby.

mlada zena trouba kuchyn
Zdroj fotografie: Depositphotos

Síla páry předčí vaše představy

Pokud se chcete vyhnout úmornému drhnutí trouby, vyzkoušejte trik, který funguje na bázi páry. Nebudete k němu potřebovat žádné drahé věci. Jen musíte mít po ruce hrnec, plech nebo pánev. Klíčovou ingrediencí je obyčejný bílý ocet, který zesílí celkový účinek.

Čištění párou je efektivní a nic se mu nevyrovná

Jako první si zahřejte troubu cca na 230 stupňů Celsia a v konvici uvařte litr horké vody. Vroucí vodu nalijte společně s trochou octa do připraveného hrnce a vložte do rozehřáté trouby. Nato snižte teplotu na nejnižší stupeň a vyčkejte 30–60 minut. Během udaného času se rozpustí v troubě mastnota, usazeniny a vodní kámen. Poté čistěte spotřebič běžným způsobem. Jen si dávejte pozor, abyste se nepopálili.