Držte se rady světoznámých šéfkuchařů a vykouzlete ze svého všedního vývaru zdraví prospěšnou a vitamíny nabitou bombu. Do polévky stačí přidat jen ocet.
Každá správná hospodyňka by měla umět uvařit lahodný a silný vývar. Ve většině rodin se recept na vývar dědí z generace na generaci a výsledkem je pak chutná polévka plná vitamínů a pro člověka zdraví prospěšných látek. Světoznámí kuchaři však mají jeden trik, díky kterému je vývar ještě lepší a lahodnější než obvykle.
Trocha octa zlepší chuť i složení vývaru
Základem dobrého vývaru je samozřejmě maso a také zelenina. Čím vyšší kvality jsou ingredience, tím lepší je potom polévka. Podle rad šéfkuchařů se dobrý vývar neobejde bez přidání lihového octa. Zní to možná zvláštně, ale lihový ocet dodá vývaru jemnou a vyváženou chuť, díky které bude naprosto neodolatelný.
Bílá pěna při vaření vývaru vzniká samovolně a všichni ví, že je potřeba ji odstranit, jinak zaviní horší kvalitu výsledné polévky.…
více
Kyselý ocet pomůže nejen vyvážit chuť v polévce, ale díky kyselině octové, která je pro polévku nejvíce důležitá, se rozpustí chrupavky a pojivové tkáně, které se v mase nachází. Díky tomu bude maso mnohem křehčí a jemnější než v polévce bez přidaného octa a vývar se navíc obohatí o kolagen. Ten je v mase obvykle hluboko ukrytý, ale díky octu se z něj snadno uvolní. Vývar bude proto i mnohem zdravější.
S octem v polévce to však rozhodně nepřehánějte. Na celých pět litrů vývaru stačí pouze jedna polévková lžíce octu. I tak malým množstvím docílíte všech benefitů, které přidaný ocet v polévce nabízí. Ideální čas na přidání octu do polévky je doba, kdy už je maso nějakou dobu vařené, ale ještě jste do vývaru nepřidali zeleninu. Maso už je měkké a ocet mnohem lépe otevře jeho struktury.
Lahodná a zdraví prospěšná polévka
Díky tomuto jednoduchému triku tak můžete ze svého všedního vývaru vykouzlit chuťový zážitek pro sebe i všechny své blízké. Přidáním octu do vývaru získá polévka na hodnotě i pro vaše zdraví a klouby, právě díky obsaženému kolagenu v pojivových tkáních. Vývar je proto důležitou součástí jídelníčku, kterou si navíc můžete připravovat v různých variantách. Výborná je verze s kurkumou a zázvorem nebo například s feferonkami.