10 geniálních fint, které obyčejné jídlo posunou na mistrovskou úroveň. I mokrá utěrka dokáže divy
Chce-li se kdokoli zlepšovat v tom, co už umí, je třeba neustále hledat nové informace. Těchto několik rad od profesionálních kuchařů posune váš kuchařský um na novou úroveň.
Obsah
Věda o vaření je složitá věc. Jak správně podotkl Roman Vaněk: „Gastronomie je věda, která nezná náhodu.“ Podstatnou je praxe a dobrý vkus, samozřejmě také správná technika a výběr ingrediencí. Hodnotě celkového prožitku ale nejvíce přidává to, když je kuchař sám nadšený a do jídla dává své srdce i celou svou osobnost. Jakmile se toto vše sejde, máte úspěch prakticky zaručen.
Skladování zeleniny
Profesionální kuchaři vloží zeleninu do plastové krabičky zabalenou v papírovém ubrousku. Toto celé pak míří do lednice a účelem je absorbování přebytečné vlhkosti. Zelenina tak zůstane velmi dlouho čerstvá. Stejně tak se vyplatí věnovat pozornost správnému umístění v lednici. Ne každé místo na každé polici se totiž hodí pro všechny potraviny.
Solení je samostatná věda
Pokud jakýkoli recept uvádí použití špetky soli, hodně lidi se dopouští klíčové chyby. Do pokrmu totiž nasypou jen tolik, kolik jim uvízlo za nehty. Ona špetka soli ovšem i dle expertů znamená o dost víc.
Nevynechávejte kyseliny
Hodně kuchařů se systematicky vyhýbá jakémukoli kyselému dochucování, což je ovšem špatný krok. Trocha čerstvé citronové šťávy, nějaká ta kapka octa nebo limetky stačí k tomu, aby se děly skutečné zázraky. Jakmile máte pocit, že chuť pokrmu je příliš nevýrazná, zkuste přidat právě tu trochu citronu.
Prkénko, které už neklouže
Každý v kuchyni se nejspíše setkal s nepříjemným klouzáním prkénka, hlavně během krájení. Jak se toho zbavit? Dejte pod něj mokrou utěrku, která ho spolehlivě udrží na místě.
Co použít místo mlýnku?
Hodí se jak pro rychlé rozdrcení semínek nebo například pepře, ale také jako metoda odbourání stresu. Věc, kterou potřebujete mít na menší kousky, vložte do sáčku a pořádně na ni přitlačte pánev, případně hodně široký nůž. Jen nezapomeňte sáček pořádně uzavřít, aby vám například ořechy nelétaly po celé kuchyni.
Lázeň ve slané vodě
Toto je tajemství lahodného a šťavnatého masa. Hodně lidí ho doma různě nakládá, málokdo však používá slanou vodu. Do takového roztoku ale můžete přidat i další koření. Kuře nebo krůta se vám následně během přípravy odmění tak, že u nich nedojde k vysušení.
Není cukr jako cukr
Hlavně ten vanilkový není jako cukr z běžného prodeje. Pokud vanilku vylouhujete, nevyhazujte její zbytky, nýbrž je dejte do cukřenky. Můžete je tam nechat klidně měsíce, nic se jim nestane. Cukr pak bude skvělý na koláče i do nápojů.
Maso a osušení
Dle profesionálů vede k opravdu pěkné a jednotné kůrce na steaku pečlivě otření papírovou utěrkou. Zbavíte tak maso přebytečné vlhkosti a bude možná i lepší, než v restauraci.
Předehřátí pánve
Při vaření nestačí jen rozpálit tuk, dejte si pozor také na teplotu pánve. Hlavně tehdy, když pečete maso na opravdu robustní litinové nebo železné pánvi.
Uchovávejte zbytky
Dost možná si myslíte, že zbytky jsou k ničemu. Zeleninu nebo kosti ale hned nevyhazujte, jedná se o perfektní přísady do vývaru. Dejte je tedy do sáčku a nechte zmrazit. Kvalitní vývar je základem pro mnoho receptů a ušetříte si tím navíc hodně práce i nákladů.