Staré, změklé či naklíčené brambory ještě nemusí být na vyhození

Starší brambory můžete bez obav konzumovat, a to s velikou chutí. Dávejte si ovšem pozor na tyto věci.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Když zjistíte, že z vašich brambor už raší klíčky, pravděpodobně nebudete dlouho otálet a rovnou je vyhodíte. Měli byste se však ujistit, zda nejednáte příliš zbrkle a zbytečně neplýtváte jídlem. Ve většině případů se totiž vyklíčené brambory ještě dají bez problémů konzumovat a stále si z nich můžete připravit výborný hlavní chod nebo večeři.  

Stará brambora rozhodně není na vyhození

Starší brambory poznáme pravděpodobně hlavně podle vrásčité slupky a poněkud zvadlého vzhledu. To však neznamená, že je brambora na vyhození. Po oloupání slupky, může být zcela v pořádku a pořád vhodná ke konzumaci.  Zelené výhonky, které pak na starých bramborách obvykle raší, provází neblahá pověst o jejich jedovatosti. Co je na tom pravdy?  

Faktem zůstává, že výhonky brambor mohou obsahovat jedovaté látky, včetně selaninu, který může ve vysoké koncentraci způsobit příznaky provázející otravu jídlem. Člověka po jejich konzumaci může bolet hlava a cítí nevolnost.  Samotné brambory jsou však stále vhodné ke spotřebě, stačí z nich jen výhonky šikovně odstranit. Klíčky tak z brambor odřízněte a po tepelné úpravě brambory s klidem sníte.

Pozor si dejte na shnilé a zelené brambory 

Pozor bychom si měli dát na brambory, které na sobě mají jasně zelenou barvu, což je důsledek nedostatečného skladování zeleniny. Buničina takových brambor obsahuje již zmíněný selanin a další nebezpečné alkaloidy. Pro klid v duši bychom se takovým bramborám měli opravdu raději vyhnout. Stejně postupujte, pokud na bramboře objevíte plíseň nebo hnilobu. Nebezpečné látky se s vysokou pravděpodobností nachází v celé bramboře.   

brambory s hrncem i

I ze změklých brambor stále můžete udělat výborný hlavní chod. Dají se použít na výrobu lahodné bramborové kaše či bramborové polévky.  Vynikající jsou také brambory se zeleninou. Stačí, když vše povaříte v horké vodě a do měkka. Nakonec dochutíte a rozmixujete. Možností je opravdu hodně a je jen na vás, kterou si vyberete, abyste měkčí brambory lehce spotřebovali.

Jaké brambory už považujete za nevhodné ke konzumaci

Zdroj: Smakosze
Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články