Žádné léto se nemůže obejít bez sladkých melounů, které přinesou vítané osvěžení v parných dnech. V obchodě však můžete váhat, který meloun vybrat, aby byl co nejlepší.
Jen máloco předčí osvěžující chuť sladkého a šťavnatého melounu v horkém letním dni. Vybrat z hromady melounů ten nejlepší však není úplně jednoduché a dá to trochu práce. Tajemství spočívá v tom, že víte, jaké znaky zralého melounu hledat. Uvidíte, že to není nic tak složitého. Budete odcházet s jistotou, že na tomto melounu si skutečně pochutnáte.
Zaměřte se na tvar a velikost
Nejdříve se soustřeďte na velikost a tvar melounu. Hledejte vodní melouny, které jsou symetrické, bez jakýchkoli promáčklin nebo nepravidelností. Ideální meloun by měl být na svou velikost těžký. To naznačuje vysoký obsah vody, a tím pádem i šťavnatý vnitřek. Hladká, pevná a lesklá kůra je obvykle známkou kvalitního melounu. Vyhněte se však těm s příliš lesklým nebo voskovým vzhledem, protože to může být známka nezralosti. Malý meloun se bude dobře porcovat, ale může to také značit, že byl utržen dříve, než stačil dozrát.
Barva polní skvrny
Polní skvrna je oblast, kterou se meloun dotýkal při pěstování země. Tato skvrna by měla mít krémově žlutou nebo světle oranžovou barvu. Nezralý meloun bude mít bílou nebo jen nazelenalou polní skvrnu. Zkontrolujte také konec stonku melounu. Stopka by měla být suchá a scvrklá, což naznačuje, že meloun je plně zralý. Pokud je stonek zelený nebo se zdá stále čerstvý, byl meloun utržen předčasně.
Avokádo patří mezi nejoblíbenější potraviny současné doby. Abyste si však co nejvíce pochutnali, je důležitý výběr nejvhodnějšího plodu v ob…
více
Poklepejte na meloun a poslouchejte
Jemně poklepejte na meloun klouby prstů a poslouchejte hluboký, dunivý zvuk. Zralý meloun bude produkovat nízkou rezonanci, což naznačuje, že je naplněn šťávou. Pokud je zvuk příliš vysoký a příliš nerezonuje, značí to nedozrálý, nebo naopak přezrálý meloun. Vyhněte se také melounům, které jsou měkké, kůra by měla být stále pevná.
Barva slupky a vůně
Hledejte ty melouny, které mají zářivou, sytou barvou s výraznou „pavučinovou“ kresbou. Sytá jednotná barva, ať už je tmavě zelená, nebo žlutá, naznačuje vyšší obsah cukru. Matné nebo světlé barvy jsou ukazatelem méně sladkého melounu. Kdo má dobrý čich, může se spolehnout i na něj. Přičichněte k melounu. Zralý meloun produkuje svěží vůni, v tom nezralém ucítíte syrovost a „nazelenalé tóny“. Přezrálý meloun jde čichem poznat nejlépe, vůně přezrálosti a rozkladu z něj bude hodně cítit.