Nejjednodušší způsob, jak nakrájet meloun – krok za krokem. Nehrozí, že byste si ulepili ruce, až ho budete jíst

Léto a melouny k sobě nesporně patří. Při jejich konzumaci se ale častokrát zašpiníte. Naučte se servírovat meloun tak, abyste tomu předešli.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Jaro vplulo do své teplejší poloviny a hodnoty na teploměrech začínají pomalu atakovat hranici 30 ˚C. S teplými dny začne růst i potřeba se něčím osvěžit a šťavnatý meloun je na to jako stvořený. Připravte se, že během měsíce a půl je budete potkávat v supermarketech, na trzích, u silnic a bude těžké jim odolat. Když se ale s chutí zakousnete do melounu, většinou jste ulepení i za ušima. Naučte se ho servírovat tak, aby jej zvládly jíst i děti, aniž by se ušpinily.

Jak správně nakrájet meloun

Na internetu se setkáte s mnoha manuály, jak správně naporcovat meloun. Pokud je výsledkem to, že jste se osvěžili a vaše košile zůstala čistá, tak je to asi správně. My vám jeden takový návod nabízíme. K porcování a následnému servírování budete potřebovat:

  • Dlouhý ostrý nůž
  • Prkno na krájení
  • Velkou mísu na servírování

Meloun si položte na prkno a přeřízněte ho na polovinu. Položte ho řezovou stranou dolů, na vás by mělo koukat místo, kde byl stonek. Jakmile je meloun položený řezovou stranou dolů, pomalu ořežte slupku. Postupujte v pásech shora dolů, dokud vám nezůstane pouze červená dužina. Tu krájejte na hrubší plátky a držte je spolu, aby se nerozjely. Prkno otočte o 90˚ a opět krájejte na stejně hrubé plátky. Pořád je držte spolu, aby se jednotlivé části neoddělily.

Vodní meloun- vložení rozporcované části do mísy iZdroj fotografie: Depositphotos

Velké finále

Připravte si nádobu. Ideální by byla mísa polokulovitého tvaru, zhruba ve velikosti právě nakrájené půlky této chutné zeleniny. Položte ji na pokrájený meloun a pak překlopte prkno tak, aby vám hezky vklouzl do nádoby. V ní ho pak budete i jednoduše servírovat. Každý, komu nabídnete, si může vytáhnout hranolek, který padne tak akorát do pusy jako jednohubka, aniž by zbytečně zašpinil sebe nebo okolí.

Jak krájíte a servírujete meloun vy?

Zdroj: TheSpruce

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Zobrazit další články