Nakládané okurky jsou kvůli tomu měkké: Příliš česneku, soli nebo octa v nálevu je na škodu
Pokud pochopíte, jakou roli v procesu nakládání okurek hrají sůl, ocet, listy, cibule a česnek, můžete své umění dotáhnout k dokonalosti.

Obsah článku
Kdo by nemiloval nakládané okurky. Ve sklenicích s těmito pikantními poklady naplněnými solným roztokem se však skrývá několik kulinářských sabotérů, kteří mohou původně křupavé pochoutky proměnit doslova v měkké, rozmočené houby.
Slaná sága: Výběr správné soli
Sůl je nejen neocenitelným společníkem všech mořičů, ale bohužel i zákeřným sabotérem, který čeká, až ho pustíte do svých sklenic. Ne všechny soli jsou totiž v oblasti nakládání stejné. Typ, který zvolíte, může výrazně ovlivnit strukturu a čistotu nakládané zeleniny.
- Jodizovaná sůl: Jód a protispékavé látky mohou reagovat s použitými přísadami, což vede k zakalenému nálevu a měkkým okurkám.
- Mořská sůl sice může vyvolávat představu vln narážejících na skalnaté pobřeží, ale přináší s sebou i nečistoty, které mohou vést k tvorbě usazenin.
- Sůl pro konzervování nebo nakládání: Chcete-li, aby vaše okurky zůstaly křupavé a čisté, zvolte konzervační nebo nakládací sůl.
Octový vír: Vyrovnávání kyselosti
Ocet je duší zavařování a dodává zelenině ostrou chuť. Jeho špatně zvolená koncentrace však může vést k dramatickým výsledkům. Nejbezpečnější je použít 5% až 9% roztok octa. Pokud musíte použít silnější ocet, řádně ho nařeďte. Tím zajistíte, že zelenina bude zachována, aniž by ztratila svou křupavost, jak píše web RévolutionFermentation.

Třísloviny na pomoc
Listy dubu, křenu a rybízu nejsou jen zvýrazňovačem chuti, jak si možná myslíte, pokud se vám do ruky dostal nějaký recept od vaší babičky. Naopak, ve skutečnosti totiž aktivně potlačují enzymy, které zeleninu změkčují, jak jsme na webu adbz už psali.
Cibule a česnek: Meč s dvojím ostřím
Tyto aromatické látky dodají podle webu TastingTable nakládaným okurkám hloubku a charakter, ale je třeba je používat uvážlivě. V případě cibule vybírejte odrůdy známé svou pevností a schopností vydržet dlouhé skladování. Tyto druhy si ve slaném nálevu obvykle zachovají svou strukturu a chuť.

A co česnek? I ten může nakládané zelenině dodat výraznou chuť, ale jeho přílišné množství může způsobit, že nakládaná zelenina bude časem zakalená a kašovitá. Abyste dosáhli správné rovnováhy, přidejte na třílitrovou sklenici přibližně čtyři stroužky.
udalosti247.cz
18 h
udalosti247.cz
15 h
udalosti247.cz
15 h
udalosti247.cz
16 h