Každý milovník žampionů by měl znát tento geniální trik a nůž nahradit moukou. Takto je snadno a rychle zbavíte všech nečistot a připravíte k dalšímu zpracování.
Houbařská sezona je pro mnoho lidí vrcholem léta a netrpělivě tak vyhlížejí dobu, kdy budou moci oprášit košíky a vyrazit do lesa. Když je počasí příznivé a podmínky ideální, během krátké chvíle si můžete odnést opravdu bohatý úlovek. V průběhu celého roku si pak můžete vychutnávat žampiony, které je možné si poměrně snadno vypěstovat nebo kdykoliv zakoupit v obchodě. Abyste si čištění jednotlivých kousků urychlili a usnadnili, vyzkoušejte tento jednoduchý trik a použijte namísto nože mouku.
Jaké jsou výhody žampionů
Pokud patříte mezi milovníky hub, žampiony rozhodně nemohou ve vašem jídelníčku chybět. Nejen, že jsou v obchodech dostupné v průběhu celého roku, ale jejich pěstování je velmi jednoduché a možné i v domácím prostředí. Navíc se jedná o nejšetrnější a nejbezpečnější druh hub, u kterého se nemusíte bát případné otravy.
Žampiony obsahují vitamíny skupiny B, D a E a jsou bohatým zdrojem minerálních látek, jakou jsou draslík, vápník, zinek, měď, železo a fosfor. Jejich pravidelnou konzumací tak můžete velmi prospět svému zdraví. Příprava pokrmů z těchto hub je také velmi jednoduchá a díky velkému množství způsobů využití si tak přijde na své opravdu každý.
Co budete k čištění žampionů potřebovat
Přestože se na první pohled mohou houby zdát čisté, ve skutečnosti na nich mohou ulpívat zbytky substrátu, ve kterém rostly, nebo mycelia. Obyčejná voda si však s těmito nečistotami často neporadí, a proto je potřeba využít efektivnější řešení. Místo jejich oškrabávání a čištění čepelí nože si tuto práci urychlíte a zjednodušíte pomocí mouky, vody a pánve.
Houbaření je v našich končinách oblíbeným koníčkem. Pokud se naučíte správně skladovat nasbírané houby, můžete je v kuchyni využívat celoroč…
více
Jak vyčistit žampiony bez nože
Lepek obsažený v mouce dokáže absorbovat všechny nečistoty a zabránit tak možné kontaminaci celého pokrmu. Abyste houby vyčistili, vložte je do hluboké pánve a zalijte studenou vodou tak, aby byly zcela ponořené. V dalším kroku přichází na řadu mouka. Na každé dva litry vody budete potřebovat 2–3 polévkové lžíce mouky, které přidejte do pánve.
Celou směs důkladně promíchejte, aby mouka rovnoměrně pokryla povrch všech hub, dále uzavřete víkem a jemně obsah pánve protřepejte. Jelikož houby rychle absorbují vodu, neměl by být tento proces příliš zdlouhavý. Po pár minutách vodu vylijte a nechte všechnu špínu i s moukou odtéct. Pokud přece jen zůstaly na nožkách hub kousky půdy, odkrojte je nožem.