Drahé máslo se dá nahradit levnější ingrediencí. Na moučníky stačí použít například banán nebo jablka

Klasické máslo v kostce nesmí chybět v lednici žádné domácnosti. Jenomže patří k cenově vyšším položkám, a proto na něj hospodyňky při nakupování často zapomenou.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Cena másla je pro mnoho domácností nemyslitelná, a proto se snaží jej různými způsoby nahradit. Občas se může stát, že není po ruce anebo ho prostě zapomenete koupit. Ať už dojde k jakékoliv situaci, je nutné přemýšlet nad tím, čím ho v pokrmu nahradit. Pokud si myslíte, že to není možné, tak jste na omylu. Mrkněte na cenné rady, které vám přijdou určitě vhod.

Vaření a pečení bez másla je možné

Máslo patří k mléčným výrobkům a získává se z koncentrovaného mléčného tuku neboli smetany. Kvalitní produkt musí obsahovat alespoň 80 % tuku, jinak to není máslo. Zbytek je tvořen vodou, bílkovinami a laktózou. Máslo se pyšní nezaměnitelnou chutí a je cenným zdrojem mastných kyselin. Navíc v něm najdete vitaminy A, D, E a K. Jedná se tedy o výrobek, který je zdraví prospěšný. S jeho konzumací by to však neměli přehánět lidé s vysokou hladinou cholesterolu.

Říká se, že je vše nahraditelné

Někteří lidé nekupují máslo kvůli ceně, jiní mají vysoký cholesterol, dalším nechutná nebo mají intoleranci na laktózu. Ať už patříte do kterékoli skupiny, neklesejte na mysli. Máslo je nahraditelné, ostatně jako všechno na světě. Pokud máte doma rostlinný olej, sádlo, arašídy, žloutky, zakysanou smetanu, jogurt, banán či jablko, můžete být klidní. Tyto suroviny dokážou v mnoha pokrmech máslo nahradit.

Máslo iZdroj fotografie: Depositphotos

Na margarín raději zapomeňte

V každé ledničce se nachází margarín, který si mažeme denně na chleba. Jenomže neobsahuje optimální poměr složek, které by máslo nahradily. Pokud pečete kuře, margarín máslo na padesát procent zastoupí. Jenomže při pečení sladkých moučníků to s margarínem nevyhrajete. V tomto ohledu je lepší rostlinný olej, jogurt, banány, jablka, dokonce i ořechy.

Buchty jsou vynikající i bez másla

Jestliže máte doma olej, nemusíte mít obavy z nezdaru. V mnoha případech dokáže máslo plnohodnotně nahradit. Je úplně jedno, zda budete připravovat bábovku, koláč, ovocný řez, palačinky nebo sušenky. Určitě vám zachutnají lívance s banány, jogurtem a ovesnými vločkami nebo muffiny s ořechy, jablky a skořicí. Jen si dávejte pozor na to, kolik arašídového, olivového, slunečnicového či sójového oleje použijete. Jak se říká, všeho s mírou.

Čím nahrazujete máslo vy?

Zdroj: TasteOfHome
Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Autor článku

Michaela Hajdová

Zobrazit další články