Kvalita masa se dá zjistit pomocí párátka. Stačí na něj napíchnout malý kousek a zapálit

Otestujte maso, ze kterého se chystáte udělat nedělní oběd, jednoduchým trikem. K ověření jeho kvality vám postačí párátko a zapalovač.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Už se vám někdy stalo, že maso, které vypadalo na první pohled úplně v pořádku a bez vady, se při následující tepelné úpravě ukázalo jako zkažené a k jídlu tak naprosto nevhodné? Naštěstí existuje jednoduchý trik, kterým můžete stav masa určeného ke spotřebě včas ověřit a ušetřit si tak případné potíže ještě před započetím vaření.  

Test kvality masa s pomocí párátka 

U některých druhů masa nepozná ani zkušený šéfkuchař, je-li opravdu vhodné ke konzumaci. Vypadá i voní nádherně, a přesto během tepelné úpravy začne nepříjemně zapáchat či ztratí svůj vábivý vzhled. Abyste se vyhnuli trapné situaci, kdy na zkaženost masa přijdete až po nandání porce na talíř, naučte se k posuzování čerstvosti masa využívat jednoduchý trik s pomocí obyčejného párátka.  

Ze syrového masa je potřeby odříznout opravdu malý kousek a ten napíchnout na párátko. Tento malý kousek jednoduše zapalte zapalovačem nebo sirkami a pečlivě sledujte projevy masa. Pokuste se zachytit vůni i vzhled ožehnutého masa a jednoduše odhalte jeho skutečný stav předtím, než se pustíte do hlavního vaření.  

iZdroj fotografie: Pexels

Výsledek testu je téměř jistý 

Pokud opálený kousek masa na okrajích příjemně voní a vypadá chutně, je to dobré znamení a nemusíte se bát z takového masa připravit luxusní oběd pro své přátele. V opačném případě, kdy maso pění, odkapává z něj dokonce černá tekutina či silně zapáchá, se tohoto kusu raději rychle zbavte. Těšit vás pak může jen pomyšlení, že jste neztratili zbytečně čas s přípravou složitého obědu ze zkaženého masa, který by se nakonec celý vyhodil.  

Uchovávat kuřecí maso v ledničce není dobrý nápad. Tedy pokud nemá být spotřebováno do 2 dnů

Test s párátkem je opravdu promyšlený způsob, jak otestovat maso ještě před konzumací. Samotná procedura netrvá příliš dlouho a její výsledek je téměř jistý. Při provádění testu však buďte obezřetní a dbejte na bezpečnost. S použitím zapalovače nebo sirek v kuchyni během vaření by se nemělo nikdy žertovat.  

Jaké jsou vaše zkušenosti se zkaženým masem?

Zdroj: Cookist
Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články