Chyby, kterých se lidé dopouštějí při přípravě masa. Tou nejčastější je nevyndání z lednice v dostatečném předstihu
Chystáte se na přípravu masa? Víme, jakých chyb se lidé nejčastěji dopouštějí a jak se jim vyvarovat, aby byl váš výsledný pokrm co nejchutnější.
Obsah
Milovníci masa, pozor! Myslíte si, že vaše masové speciality jsou vždy na vrcholu kulinářské dokonalosti? I když máte třeba pocit, že vaše techniky přípravy masa jsou bezchybné, možná se dopouštíte některého z častých omylů, které mohou vaše kuchařské výtvory ovlivnit méně pozitivně, než byste chtěli. Pojďme se společně podívat na to, jak tyto chyby odhalit a předejít jim, aby vaše delikatesy pro masožrouty byly pokaždé tzv. eňo ňůňo.
Částečné zmrazení pro snazší krájení
Pokud jste někdy zápasili s klouzajícím kusem masa na prkénku, máme pro vás řešení, které vás možná nenapadlo. Krájení syrového masa na malé kostky nebo slabší nudličky bude hračka, pokud ho nejdříve na třicet minut vložíte do mrazáku. Tímto způsobem získáte pevnější texturu, která usnadní přesné krájení bez ujíždění.
Aklimatizace masa před tepelnou úpravou
Maso přímo z lednice a do trouby nebo na gril? To je recept na nerovnoměrně upečené maso s převařenou vnější stranou a syrovým středem. Klíčem k rovnoměrnému propečení je nechat maso nebo ryby při pokojové teplotě aklimatizovat po dobu 15 až 20 minut. Tímto krokem zajistíte, že tepelná úprava proběhne mnohem rovnoměrněji.
Správné skladování v lednici
Skladování masa v lednici má svá pravidla. Zatímco mleté maso, drůbež, ryby a mořské plody by měly být chlazeny maximálně dva dny, takové kotlety vydrží čerstvé až pět dní, jsou-li skutečně čerstvé. Pokud víte, že maso hned nepřipravíte, neváhejte ho raději zamrazit.
Balení masa před zmrazením
Než maso uložíte do mrazáku, nezapomeňte ho správně zabalit. Použití alobalu nebo kuchyňské fólie a igelitového sáčku na zip ochrání maso před vysycháním, spálením mrazem a přebíráním pachů z okolí. Tento jednoduchý krok značně prodlouží jeho trvanlivost a zachová jeho kvalitu.
Nechte maso odpočívat
A konečně, odolávejte pokušení okamžitě se pustit do kousku masa vytaženého z trouby nebo pánve. Pokud maso necháte několik minut odpočívat při pokojové teplotě, šťáva se rovnoměrně rozprostře a vstřebá do vláken, což ve výsledku zaručí šťavnatější a lahodnější pokrm.