Jak změkčit maso jakéhokoliv druhu: Tuhost prolomí jedlá soda, ocet i citron
S několika běžnými kuchyňskými přísadami a trochou know-how můžete jakýkoli kus masa proměnit v křehké a šťavnaté mistrovské dílo.
Zkřehčením masa lze i ty nejtvrdší kousky proměnit ve šťavnaté pokrmy, které se doslova rozplývají na jazyku. Ať už pracujete s hovězím, vepřovým, kuřecím nebo zvěřinou, znalost správného způsobu křehčení masa může mít zásadní význam. A stačit vám k tomu budou jen tři jednoduché ingredience: jedlá soda, ocet a citron.
Zázrak s jedlou sodou
Jedlá soda neboli hydrogenuhličitan sodný je univerzální kuchyňský základ, který lze použít nejen k pečení. Je to totiž fantastický prostředek na zkřehnutí masa, jak radí web ArmAndHammer – zvyšuje hladinu pH na jeho povrchu, takže je zásaditější. Tím se rozkládají bílkoviny a maso zůstává křehké a plné šťávy.
- Povrch masa lehce posypte jedlou sodou. Jemně ji rozetřete, aby byla vrstva rovnoměrná.
- Nechte maso 15 až 20 minut odležet. Silnější kusy nechte odpočívat až 30 minut.
- Opláchněte maso pod studenou vodou, abyste odstranili jedlou sodu. Osušte ho papírovými utěrkami.
- Okořeňte a uvařte maso podle svého receptu.
- Do mletého masa přimíchejte do směsi půl lžičky jedlé sody na kilogram. Není třeba nic oplachovat – prostě pokračujte podle receptu.
TIP: Jedlou sodu využijete i po grilování na očištění roštu. Odstraní i odolnou špínu, jak jsme na webu adbz už radili.
Ocet: kyselý spojenec
Dalším vynikajícím prostředkem na zkřehnutí masa je podle webu iRecept ocet. I on (tentokrát díky kyselině octové) rozkládá tuhá vlákna a pojivové tkáně, díky čemuž je maso křehčí a chutnější.
- Vytvořte marinádu, v níž použijete jako základ právě ocet. Dobře funguje ten jablečný, balzamikový nebo bílý.
- Marinádu obohaťte o oblíbené bylinky a koření. Výbornou volbou je česnek, rozmarýn, tymián a černý pepř.
- Vložte maso do marinády tak, aby bylo zcela ponořené. Nejlepších výsledků dosáhnete marinováním v chladničce po dobu nejméně 1 hodiny, nejdéle však 24 hodin.
- Pokud je chuť octa příliš silná, maso před vařením opláchněte. V opačném případě ho můžete uvařit přímo z marinády.
Přírodní citrusové řešení
Citronová šťáva je přírodní křehký prostředek na maso, který mu dodává svěží a pikantní chuť a zároveň velmi šetrně rozkládá tuhá svalová vlákna.
- Vymačkejte čerstvou citronovou šťávu na maso.
- Nebo ji zkombinujte s olivovým olejem, česnekem a bylinkami a vytvořte aromatickou marinádu.
- Nechte maso v marinádě asi 30 minut až 2 hodiny. Buďte opatrní – pokud to přeženete, bude z masa jen rozbředlá kaše.
- Maso upravte podle potřeby.