Sesychají vám mladé plody okurek? Zachraňte úrodu, dokud je čas – nakonec budou ještě chutnější
Pěstování okurek nemusí být obtížné. Se žloutnoucími plody si hravě poradíte, jestliže dodržíte několik jednoduchých zásad.
Než si budete moci dopřát šťavnaté okurky (okurka setá alias Cucumis sativus) z vlastní zahrádky, musíte svoji úrodu ochránit před nejrůznějšími nástrahami. Kromě škůdců jsou to i vysoké teploty, nedostatek slunečního světla či živin. V případě, že vysazené rostliny budou v nějakém ohledu strádat, mohou začít žloutnout, ztrácet plody a v extrémním případě úplně uhynout. Abyste se toho vyvarovali, myslete na dva důležité aspekty, které vám zachrání úrodu.
Okurkám nesvědčí vysoké teploty a sucho
Jestliže pěstujete okurky již několikátou sezónu, jistě jejich nároky znáte. Pokud jste se k jejich výsevu rozhodli poprvé, pamatujte na několik základních pravidel. Tato zelenina špatně snáší jakékoliv extrémy, ať jde o teplotu nebo množství zálivky. Optimální teplota pro růst zdravých, vitálních okurek se pohybuje v rozmezí 20–25 °C. Vyšší teploty mohou vést ke žloutnutí či sesychání plodů i rostliny. Jestliže pěstujete okurky ve skleníku, při hrozbě teplot nad 30 °C ho překryjte např. plachtou.
Překážku na cestě k bohaté úrodě představuje i suchý vzduch – zejména při pěstování ve skleníku či fóliovníku. Abyste zvýšili vzdušnou vlhkost, dostatečně větrejte (tím zajistíte rostlinám i uspokojivý počet opylovačů). Dobrou alternativou je rovněž polévání podlahy menším množstvím vody. Co se týče zálivky, té by měly mít okurky přiměřené množství. Tedy půda by neměla vyschnout, ale zároveň nesmí být přemokřená. Vhodné je rovněž rostliny zalévat vlažnou odstátou vodou.
Žloutnutí plodů způsobuje akutní nedostatek dusíku
Jestliže vám drobné plody (o velikosti 2–3 centimetry) i přes pravidelnou zálivku a optimální teplotu žloutnou – ať již od špičky či od stopky, může být na vině akutní nedostatek dusíku. Rostlina, která se potýká s nedostatečným množstvím jedné ze základních živin, nejprve redukuje celkový počet nasazených plodů. Nebojte se proto okurky přihnojovat i 2x týdně. Jestliže je pěstujete v nádobě, živiny obsažené v půdě se rychle vyčerpají, proto je nutné je pravidelně dodávat.
O úrodu vás nicméně i přes veškerou péči, kterou rostlinám věnujete, dokáže během několika málo týdnů připravit také obávaný roztoč – sviluška. Ta může být taktéž příčinou žloutnoucích malých plodů a listů. Svilušky prosperují při vysokých teplotách a nízké vzdušné vlhkosti a jejich přítomnost na rostlině poznáte podle žlutavých a bělavých skvrn okolo středního žebra listu, které se pomalu zvětšují, a také podle jemných pavučinek. Jestliže na svých okurkách svilušku identifikujete, jednejte okamžitě a použijte postřik.
Jakou zeleninu pěstujete na své zahradě?