Běžné chyby, kterými dáváte molům pozvánku do vaší kuchyně. Nedovolte, aby vám zlikvidovali zásoby
Nesprávně skladované obiloviny mohou být často napadeny moly nebo jiným hmyzem. Vyhněte se problému pomocí těchto osvědčených doporučení.
Obsah
Pohanka, krupice, hrách, ovesné vločky a další obiloviny – tyto všechny potraviny má ve své domácnosti pravděpodobně každý. Mnoho lidí si však často klade otázku, jakým způsobem je skladovat, aby je neustále nenapadaly moly a další ničivý hmyz. Tento problém lze však naštěstí vyřešit dodržením určitých opatření, a proto jsme se pokusili toto obávané téma osvětlit níže.
Používejte především sklo
Nejlepší způsob, jak skladovat obiloviny, je ve skleněných nádobách. V ideálním případě by to měly být misky v obdélníkovém nebo čtvercovém tvaru, nebo alespoň s jednou dvojicí rovnoběžných stran. Je totiž důležité brát na vědomí také jejich skladování: například třílitrové sklenice jsou sice vhodné pro skladování těchto potravin a dobře se zavírají, ale je nepohodlné umístit je ve skříňce vedle sebe. Ploché nádoby naopak umožňují kompaktní uspořádání prostoru.
Použít můžete také keramické nádoby
Dalším skvělým způsobem pro skladování obilovin jsou keramické nádoby s těsně přiléhajícím gumovým víkem (se silikonovým těsněním). Ty mívají zpravidla dobře promyšlený a atraktivní design, který kromě skvělé ochrany také doplňuje atmosféru kuchyně. Keramika se navíc velmi snadno čistí. Měli byste však brát na vědomí, že je těžká a velmi křehká.
Skladování obilovin v mrazáku
Pokud přemýšlíte nad skladováním obilovin v mrazáku, měli byste být v tomto případě zvláště opatrní. Zaprvé totiž hrozí riziko jejich kondenzace, a zadruhé je to prostorově nevýhodné – ne každý mrazák má dostatek polic. Navíc existují mnohem vhodnější potraviny, které byste v něm měli skladovat. Pokud se i přesto rozhodnete do něj obiloviny uložit, nenechávejte je tam déle než 4 dny, protože po této době hrozí riziko vzniku parazitů a bakterií.
Kterým nádobám se vyhýbat
Nyní již víte, že nejvhodnější nádoby pro skladování obilovin jsou skleněné nebo keramické. Měli byste však také vědět, kam rozhodně nepatří – a to do uzavřených plastových nebo kartonových krabic. V takovém případě totiž dochází k oxidaci tuků, což vede k množení parazitů a bakterií.
Jakým způsobem skladujete obiloviny vy?