Jak prodloužit trvanlivost bramborového salátu až na 5 dní: Hlavně žádné ujídání špinavou lžicí
Prodloužení trvanlivosti bramborového salátu není věda. Vystačíte si jen s několika šikovnými triky – už nikdy vám nebude špatně.
Obsah článku
Bramborový salát je klasickou přílohou ke štědrovečernímu kaprovi. Chutná skvěle, ale je také notoricky známý tím, že se špatně udržuje čerstvý. Osvojte si pár klíčových strategií, díky nimž vám vydrží déle a zároveň si zachová svou lahodnost.
S čerstvou zeleninou zacházejte opatrně
Syrová cibule, která je běžným doplňkem, je jednou z prvních ingrediencí, které kvasí a kazí se. Chcete-li prodloužit životnost salátu, pak ji oblanšírujte a před přidáním ke směsi důkladně osušte. Vyzkoušet můžete nakládanou cibuli, která má díky obsahu octa a soli delší trvanlivost.
Pozor na teplotu v lednici
Bramborový salát musí být skladován při teplotě do 4 °C. Při pokojové teplotě se v něm začnou rychle množit bakterie, proto ho nikdy nenechávejte ležet venku déle než dvě hodiny. Úplně nejlepší je ovšem mít ho v lednici po celou dobu a i na servírování odebrat jen menší porce z větší mísy.
Všechny se lžičkami vyžeňte
„Ve škole nás učili, že bramborový salát je nejlepší skladovat čtyři dny, pak už si koledujete o průšvih. Ale když si vážně pohlídáte hygienu, je podle mě pět dní úplně v pohodě,“ píše paní Milena K. z Prahy. A přidává osvědčený návod: „Hlavně vyžeňte všechny, kdo by chtěli salát ochutnávat špinavými lžičkami. Jedno oblíznutí a dost – pak musí lžička do dřezu a mlsouni si musí vzít novou. A totéž platí i při ochutnávání salátu z lednice. Jen v takovém případě se dovnitř nezanesou žádné bakterie a salát dlouho vydrží.“ Její slova potvrzují i informace z webu ČtiDoma.
Salát dodělávejte postupně, pak vydrží déle
Další trik doporučuje paní Lenka N. z Brna: „Já salát dodělávám postupně, protože podle mě ho vždycky nejvíc zkazí vajíčka a majonéza. Udělám si tedy takový základ bez nich a každé ráno vždycky odeberu zhruba množství na jeden den a vajíčka a majonézu tam přidám. Trochu to dochutím a máme základ jídla na celý den. Ale chápu, že to není tip pro každého, protože moje tchyně má třeba ráda salát uleželý a tenhle jí nechutná.“ Mimochodem, podobný trik doporučují i stránky Receptovník.
udalosti247.cz
5 h
udalosti247.cz
5 h
udalosti247.cz
6 h
udalosti247.cz
6 h