Snadný způsob přípravy fazolí zabraňující vzniku plynatosti a nadýmání, o kterém málokdo ví

Způsob, který efektivně zkracuje dobu vaření fazolí na minimum, a navíc zabraňuje následnému vzniku plynatosti a nadýmání.

i Zdroj fotografie: Unsplash.com
                   

Fazole jsou, jako i většina dalších luštěnin velmi zdravou formou stravy. Daly by se nazvat doslova vitamínovou a vlákninovou bombou pro naše tělo, kterému přináší mnoho benefitů. Má však dvě základní nevýhody, které mohou odrazovat. Prvním z nich je velmi dlouhá doba vaření, a druhým následná plynatost a pocit nadýmání. Obojímu se ale dá předejít. 

Rychlá příprava fazolí

Příprava fazolí před samotným vařením je velmi zásadním krokem, který nelze podceňovat. Fazole je třeba řádně protřídit, opláchnout ve vlažné vodě a poté namočit do misky se studenou vodou a nechat stát zhruba 8-10 hodin. Nejlepší tak je namočit fazole na noc, abyste ráno mohli začít s vařením. 

iZdroj fotografie: Zroj fotogrfie: istockphoto.com
Rychlá příprava fazolí

Vaření fazolí 

Vodu, ve kterých byly fazole namočeny nevylijte, ale přiveďte ji k varu. Fazole nechte povařit asi 2-3 minuty a poté je opláchněte pod studenou tekoucí vodou. Znovu je dejte do nádoby s vodou, která bude fazole převažovat asi o 10 cm. Tuto vodu opět přiveďte k varu. Díky této metodě se fazole nebudou vařit déle než jednu hodinu. Poté co vsáknou dostatek tekutin, přilijte do nádoby, kde se vaří dalších 200 ml vody. 

iZdroj fotografie: Zroj fotogrfie: istockphoto.com
Vaření fazolí

Konečná úprava fazolí 

Fazole by se měly solit přibližně 10 minut předtím, než budou uvařené. Dále si můžete dochutit už dle svého uvážení, nebo podle receptu. Fazole se skvěle hodí jako přílohy k jídlům ale například i jejich chilli verze Con carne nebo Passole jsou jednoduchými a velmi chutnými obměnami vašeho jídelníčku, které potěší chuťové pohárky a zároveň tělu dodají potřebné vitamíny a jiné látky. Nemusíte se ani obávat z následné plynatosti. 

Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Zobrazit další články