Celý život otevíráte olej špatně: Plastovou zátku uvnitř hrdla místo vyhození strčte zpátky, umaštěná láhev bude minulostí

Jestliže si do domácnosti kupujete rostlinný olej, pravděpodobně to je v plastové nádobě se zelenou, či jinak barevnou zátkou. Ta se většinou odstraní a vyhodí, dělat byste to ale neměli.

i Zdroj fotografie: abcMedia (vlastní tvorba)
                   

S vlastní domácností přichází povinnost starat se o spoustu různých věcí. Jednou z nich je udržovat si doma dostatečné množství základních potravin, které se běžně používají skoro na vše. Řadí se mezi ně například sůl, pepř, pečivo a samozřejmě také olej. Ten mnoho lidí otevírá tak, že z něj sundá zátku a okamžitě ji vyhodí, přitom se dá využít mnohem lépe.

Rostlinný olej je v domácnosti důležitý

A to rovnou v několika ohledech. Ten základní je samozřejmě použití v kuchyni, bez oleje se v mnoha případech neobjedete. Máte chuť na dobrou vaječinu na cibulce? Ano, dá se dělat na másle, ale s trochou oleje se vám bude cibulka smažit daleko lépe. A pokud chcete dělat třeba smažený sýr, řízky z jakéhokoliv masa, karbanátky či volská oka, bez oleje se jednoduše neobejdete. Mnoho druhů olejů využijete i při péči o svou pokožku. Můžete je přidat do koupele či si s nimi pomazat problematické části kůže.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Dokážou vás hydratovat, eliminují vznikající vrásky a některé vaší pokožce poskytnou i přirozenou ochranu před sluncem tím, že pohltí jeho UV záření. Takový mandlový olej využijete při problémech s ekzémy či lupénkou, lněný olej prospěje rychlejšímu hojení poranění a popálenin a díky jojobovému oleji bude vaše pokožka pružnější. Nyní se ovšem zaměřte na ty oleje, které se kupují v plastových láhvích. Právě jejich použití si můžete neskutečně zjednodušit.

Menší trik se zátkou od oleje

Asi každý to zná, koupíte si nějaký ten olej, ať už slunečnicový, nebo například řepkový, ale ještě před jeho prvním použitím z něj musíte odstranit jeho zátku. Mnoho lidí věří tomu, že ona zátka slouží jen k tomu, aby zabránila náhodnému vytečení oleje ještě před tím, než ho poprvé použijete. To je ale omyl, ve skutečnosti má své vlastní využití. Jakmile zátku z láhve odděláte, stačí ji otočit dnem vzhůru a vložit do otvoru u hrdla.

Díky tomuto kroku získáte nálevku, jež zajistí, že vám olej při použití nebude nikam zbytečně prskat a poteče hezky plynule a pomalu. Tím se eliminují různá rizika, jako je spálení některých částí nádobí či zbytečné špinění sporáku. Využijete přesně tolik oleje, kolik potřebujete. Už se vám nestane, že byste ho omylem rozlili, a vzniklo vám tak přemaštěné jídlo.

Znáte i vy podobné triky, které můžete takovýmto způsobem využít v kuchyni?

Zdroj: DomPełenPomysłów

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Nela Maloňková
Autor článku

Nela Maloňková

Jsem kreativní redaktorka, která se vášnivě zabývá architekturou, designem i zahradou. S otevřeným srdcem prozkoumávám nekonečné inspirace a trendy, které tyto oblasti nabízejí. Mé bohaté zkušenosti mě vedou k přinášení svěžích a praktických nápadů do každého článku, který píši. Společně objevujeme harmonii mezi estetikou a funkčností, aby každý čtenář našel krásu ve svém životním prostoru.

Zobrazit další články