Špetka jedlé sody zkrátí namáčení fazolí z 24 na necelou 1 hodinu

Fazole patří k nejoblíbenějším luštěninám, jenomže jejich vaření je zdlouhavé a musí se namočit přes noc. Dobu jejich namáčení můžete zkrátit díky jedlé sodě.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Luštěniny, jako jsou fazole, čočka a hrách, mají nevyčíslitelné benefity pro lidské zdraví. Objevují se v jídelníčku každého člověka a pro vysoký podíl bílkovin si je zamilovali především vegetariáni. Dají se z nich připravit polévky, pikantní saláty, kaše i dresingy. Mají však dvě nevýhody. Před vařením se musí namočit alespoň na 10 hodin, aby změkly a byly lépe stravitelné. Navíc po jejich konzumaci trpí lidé plynatostí, což je jistě nepříjemné. Oba problémy vyřešíte díky jedlé sodě.

Jedlá soda je všestranný pomocník

Většina lidí přidává jedlou sodu na pečení těsta a hodí se i na pravidelné čistění domácnosti. Jenomže to nejsou její jediné způsoby využití. Hravě s ní změkčíte maso a luštěniny, jako jsou fazole. Pokud ji použijete, zkrátíte dobu vaření, což je velmi výhodné, protože v dnešní uspěchané době není čas na zdlouhavé pobývání v kuchyni.

Jedlá soda posune maso na vyšší úroveň: Mění vlastnosti jeho vláken, zvyšuje hladinu pH a díky tomu je mnohem chutnější

Fazole s jedlou sodou dejte do mikrovlnky

Fazole lze namáčet přes noc, ale pokud jste na ně zapomněli nebo jednoduše spěcháte, je dobré využít trik s jedlou sodou. Místo 8–10 hodin zkrátíte proces namáčení asi na 1 hodinu, což je velká úspora času.

  • Očištěné luštěniny nasypte do misky s vodou a přidejte k nim špetku jedlé sody.
  • Misku s fazolemi vložte na 10 minut do mikrovlnné trouby, nastavte na plný výkon a poté nechte stát 30–40 minut.
  • Pokud se vám to bude zdát málo, jedlou sodu můžete přidat k fazolím i při vaření na sporáku.
  • Zvýší se pH vody a fazole změknou o poznání rychleji a budou krásně krémové.
fazole iZdroj fotografie: Freepik

Přidání sody způsobí ztrátu živin

Jakmile použijete při vaření fazolí jedlou sodu, budou dříve měkké, čímž se zrychlí i doba vaření. Luštěnina bude navíc zbavena komplexních polysacharidů, které jsou příčinou střevních potíží po konzumaci luštěnin, tedy plynatosti. Na jeden litr vody je nutné přidat 1 čajovou lžičku sody. Mějte však na paměti, že používání sody má také jednu nevýhodu – zbaví fazole cenných živin, vitamínů a minerálů. Záleží jen na vás, zda je pro vás přednější zdraví, či rychlejší způsob vaření.

Jaký fígl znáte na změkčení fazolí vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
146 lidí právě čte
Autor článku

Michaela Hajdová

Zobrazit další články