Jak upéct kynutý chléb ze 4 ingrediencí tak, aby vydržel čerstvý a měkký celý týden. Chutná jako z rodinné pekárny

Pandemie covid-19 zamávala s našimi zažitými zvyky. Pečivo z obchodů začalo být rizikové, a tak rodiny začaly péct doma samy. A k údivu všech je úplně jiný než z obchodu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Domácí pečení chleba v dnešní době není žádnou nutností. Pulty supermarketů i malých řemeslných pekáren nabízejí nepřeberné množství druhů chleba i dalších druhů pečiva. Některé je kvalitní, jiné méně. Obecně platí, že čím menší pekárna, tím lepší pečivo. Ne každý má ale takovou pekárnu za rohem, nehledě na to, že za kvalitu je nutné si často připlatit. Upéct si chléb vlastní je proto skvělá volba, která vám zajistí obojí, kvalitu i cenovou dostupnost. A navíc je to zábava.

Kynutý chléb z jedlé sody jen ze čtyř ingrediencí

Pokud jste měli za to, že pečení chleba je náročná práce, která vyžaduje spoustu síly, času a odhodlání, pak jste na omylu. Jistě, existují i takové recepty, ale kvalitní pečivo zvládnete připravit i mnohem snáz.

Na internetu se objevil neuvěřitelně jednoduchý recept, který se stal hitem mezi domácími pekařkami v Irsku a který se může hrdě zařadit na přední příčky v pomyslné soutěži o nejzdravější potravinu. Jediné, co k jeho přípravě potřebujete, je totiž trocha mouky, jedlá soda, sůl a mléko. Výsledek je neuvěřitelně uspokojivý a vláčný. A až uvidíte, jak dlouho bude chutnat jako čerstvý, nebudete tomu chtít věřit.

iZdroj fotografie: Unsplash
Pšeničná mouka je základní ingredience pro výrobu chleba

A jak takový chléb doma připravit?

Na irský kynutý chléb s jedlou sodou budete potřebovat:

  • 3,5 hrnku hladké mouky
  • 1 čajovou lžičku jedlé sody
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 3,5 hrnku vlažného mléka

Připravte si velkou a hlubokou mísu, do které nasypejte všechnu hladkou mouku. Přidejte jednu čajovou lžičku soli a stejné množství jedlé sody a všechny suché ingredience velmi dobře promíchejte, aby se sůl a soda perfektně promísily s celou masou mouky a těsto pak dobře vykynulo a chutnalo.

K suchým surovinám pak přilijte vlažné mléko a lžící nebo elektrickým hnětačem či kuchyňským robotem začněte hníst těsto. Pokud bude potřeba, můžete přilít ještě trochu mléka, ale nepřežeňte to, abyste směs příliš nenaředili. V pozdější fázi pokračujte v hnětení ručně. Výsledkem by mělo být pevné, pružné těsto, které nelepí na stěny mísy ani na vaše ruce.

iZdroj fotografie: Unsplash
Těsto rukama řádně prohněťte, jen tak získá dokonalou pružnost

Zapněte si troubu, aby se předehřála na teplotu 180 °C a připravte si plech na pečení, který vyložte pečicím papírem. Hotové těsto není třeba nechávat kynout ani odležet. Prostě a jednoduše ho zformujte do tvaru bochníku, položte ho na plech, ostrým nožem vytvořte na jeho povrchu tři šikmé zářezy a vložte ho do rozehřáté trouby.

Bochník chleba pečte okolo 30 až 45 minut, aby se krásně skrz naskrz propekl a na povrchu se mu vytvořila křupavá a nazlátlá kůrčička. Jakmile je upečený, vyndejte chléb z trouby, nechte ho zchladnout a užijte si chuť a vůni poctivě vykonané práce.

Zkoušeli jste někdy doma péct svůj vlastní chléb? Pokud ano, jak vám chutnal?

Zdroj: Better Homes & Gardens

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Autor článku

Jitka Hemelíková

Zobrazit další články