Jak nabrousit nože svépomocí a bez drahého brusiče. Hlavním nástrojem bude obyčejný talíř nebo sklenice
Vyzkoušejte také tyto jednoduché způsoby, díky kterým budou vaše kuchyňské nože opět jako nové. Pomohou vám předměty z vaší domácnosti.
Obsah
Krájení tupým nožem je nejen zdlouhavé a náročné, ale také velmi nebezpečné. Hrozí přitom totiž mnohem větší riziko, že se nešťastnou náhodou zraníte. Podle informací na webu PrimaNápady přitom existují jednoduché způsoby, jak si s tímto problémem poradit i bez speciálních nástrojů a drahých pomůcek. Postačí vám k tomu jiný nůž, keramické nádobí nebo obyčejná zavařovací sklenice.
Jak předejít ztupení nože
Aby vám nůž vydržel co nejdéle, vyplatí se při jeho používání dodržovat určitá pravidla. Mezi ty základní patří při krájení používat prkénko. Nikdy byste však neměli čepelí nože přejíždět přes jeho plochu, abyste nakrájené ingredience přesunuli. Vyhnout byste se měli také jejich mytí v myčce, na což jsme upozorňovali už v dřívějším příspěvku na adbz. Příliš horká voda a vysoký tlak totiž postupně ocel znehodnocují.
Nabruste nůž nožem
Nejjednodušším způsobem, jak čepel nože snadno a během chvilky nabrousit, je použít k tomuto účelu jiný nůž. Tuto metodu byste však měli používat pouze v případech nejvyšší nouze. Nedosáhnete s ní těch nejlepších výsledků, ale aspoň na chvíli bude čepel nože ostřejší, což potvrzuje i náš čtenář Aleš K. z Hodonína: „Když potřebuju nůž rychle nabrousit, sáhnu po jiném noži. Je to rychlovka, i když z dlouhodobého hlediska téměř neúčinné.“
Nahraďte brusný kámen keramikou
Klasický brusný kámen nebo ocílku lze podle informací na serveru iReceptář nahradit také pomocí keramického hrnku nebo talíře. Stačí jen dané nádobí obrátit dnem vzhůru a přiložit nůž k jeho vystouplé hraně. Pár tahy po ní přejeďte a nůž bude krájet téměř sám. Důležitou roli však při broušení nože hraje správný sklon a úhel broušení, o němž si můžete více přečíst v předchozím příspěvku na adbz.
Nůž nabrousíte i o skleničku
Velmi netradičním a méně známým způsobem, jak si poradit s tupým nožem, je nabrousit jej pomocí zavařovací sklenice, na což nás upozornila naše čtenářka Alice K. z Vyškova. Opět se vyplatí k tomuto účelu použít spodní hranu, která je zdrsněná vystouplými hrbolky. Pak stačí nožem párkrát přejet a máte hotovo. Alespoň na nějaký čas vám půjde krájení opět jako po másle a k tomu ušetříte spoustu času.