Odzkoušené fígle, jak oloupat i nepoddajný stroužek česneku. Celá palice zabere sotva pár minut
Pokud se nechcete v kuchyni zdržovat s pracným a zdlouhavým loupáním česneku, pak se naučte tyto jednoduché triky, které vám s tím pomohou.
Obsah
Příprava česneku nepatří v kuchyni mezi právě jednoduché kroky. Nejenže nelibě zapáchá, ale také nás dokáže pořádně potrápit svými tenkými slupkami, které se jen obtížně odchlipují od masitého stroužku uvnitř. O něco horší je situace u česneku, který byl nějakou dobu skladován. Ovšem ani tady není nutné házet flintu do žita, pomůže vám jeden prostý trik.
Extra rychlé loupání česneku
Trik spočívá v tom, že slupky musíte před loupáním náležitě uvolnit. Rozeberte tedy paličku na jednotlivé stroužky a ty vložte do menší krabičky. Musí mít víko, případně je možné použít i dvě stejné misky, které vzájemně přiklopíte. Poté už stačí jen několik vteřin usilovného třesení a stroužek půjde oloupat rychle a jednoduše.
Pomozte si stranou nože
Jestliže tak úplně netrváte na zachování struktury česneku, pak můžete vsadit na ještě jednodušší postup. Každý stroužek jednoduše rozmáčkněte na kuchyňském prkénku plochou stranou nože. Poté odřízněte slupku tam, kde se stroužky sbíhají v paličce k sobě, a zbytek slupek doslova odpadne.
Podobně účinná je i horká voda. stroužky vložte do vhodné misky, zalijte horkou vodu a nechte půl minuty odpočívat. Poté vodu sceďte a česnek oloupejte jako obvykle. Snažte se k této činnosti přistoupit okamžitě. Jakmile totiž vyschne, stane se loupání opět o něco obtížnější. A to byste jistě nechtěli.
Odolný česnek vložte do mikrovlnky
Nejobtížněji se loupe česnek již vysušený, který ve spíži najdeme obvykle na počátku jara. Má stále skvělou chuť i vůni, ovšem v tenkých slupkách sedí opravdu pevně. A co si s ním počít? Použijte na něj mikrovlnnou troubu. Jednoduše ho vložte dovnitř (opět rozdělený na stroužky) a spotřebič zapněte na střední výkon asi na dvacet sekund. Vlnění slupky uvolní.
Použijte obyčejný lis na česnek
Potřebujete česnek prolisovaný, ale nechce se vám ho loupat? Dobrá zpráva je ta, že to vůbec dělat nemusíte. Jednoduše ho vložte do lisu na česnek tak, jak je. Stlačení půjde sice trochu ztuha, ale nakonec stroužek úspěšně prolisujete. Zbylé slupky pak stačí z lisu odstranit například za pomoci párátka a v případě potřeby můžete hned sáhnout po dalším stroužku.
Jaké triky máte na loupání a přípravu česneku vy?