Jak dlouho vydrží maso v mrazáku? U každého druhu je to jinak. Nejlépe jsou na tom steaky
Než si uložíte své zásoby do mrazáku, uvědomte si, že ne každé maso je stejné, pokud jde o jeho trvanlivost v chladu.

Obsah článku
Přemýšleli jste někdy o tom, zda je ten steak zakopaný v mrazáku úplně, ale úplně vzadu stále ještě vhodný ke konzumaci? Už nemusíte. Trvanlivost masa v mrazáku má jasná pravidla. Když je dodržíte, nemusíte se ničeho bát.
Hovězí maso: Šampion dlouhověkosti
Hovězí maso je jedním z nejvhodnějších druhů pro zmrazení, ale ne všechny jeho části jsou stejné.
- Steaky a pečeně (svíčková, žebra, bůček): Skladujte 8–10 měsíců
- Mleté hovězí maso: Spotřebujte do 2 měsíců.
- Hovězí vnitřnosti (játra, ledviny): V perfektní kondici vydrží 1–2 měsíce.
Vepřové maso má také výdrž
Vepřové maso nabízí všestranné využití, ale v mrazáku je o něco méně odolné než hovězí. Pamatujte na to.
- Velké kusy (hřbet, šunka, plec): V běžném mrazáku je lze uložit po dobu 4–8 měsíců.
- Slanina a tučné kusy: Spotřebujte do 2–4 měsíců.
- Mleté vepřové maso a hotové výrobky (klobásy, paštiky): Dodržujte lhůtu 1–2 měsíce.

Drůbež: Oblíbené druhy mají výdrž různou
Drůbež je ke zmrazení také vhodná, doba její výdrže se však liší podle druhu.
- Kuřecí a krůtí maso (celé nebo kousky): Vydrží 6–8 měsíců.
- Kachna a husa: Tuto drůbež spotřebujte do 4–6 měsíců.
- Zpracovaná drůbež (nugety, vařené proužky): Obvykle vydrží 2–3 měsíce.
Zvěřina a ryby jsou choulostivé
Divoká zvěřina a ryby vyžadují vzhledem ke své jedinečné struktuře pečlivé skladování.
- Zvěřina, králík nebo lovné ptactvo: Spotřebujete je nejlépe do 6 měsíců.
- Libové ryby (treska, žralok apod.): Zamrazte na dobu až 6 měsíců.
- Tučné ryby (losos, pstruh): Pro optimální chuť omezte mrazení na 3 měsíce.

Pozor na správné balení
„Je v pořádku zmrazit maso v původním obalu, ale pokud ho plánujete uchovávat v mrazáku déle než dva měsíce, je vhodné ho přebalit. Lze ho například vložit do vzduchotěsného plastového sáčku,“ radí web GoodHousekeeping.
Co se stane s masem, které bylo zmrazeno příliš dlouho?
„Pokud je maso zmrazeno příliš dlouho, může ztratit kvalitu a chuť. To můžete zjistit po rozmrazení. Pokud si zachovalo svou normální barvu a vůni a není spáleno mrazem, a pokud nebylo v mezičase nesprávně rozmraženo a znovu zmraženo, je jeho konzumace stále zcela bezpečná,“ radí Healthline.
Celou dobu možná nerozumíte správně předpovědi počasí: 40% šance na déšť neznamená to, co si myslíte
udalosti247.cz
7 h
udalosti247.cz
8 h
udalosti247.cz
9 h
udalosti247.cz
10 h