Už nikdy žádná námraza v mrazáku: Ušetřete si hodiny práce díky jedlé sodě
Už žádná námraza v mrazáku: Jednoduchý hack s jedlou sodou, který potřebujete znát. Zvládne ho opravdu úplně každý.
Námraza v mrazničkách může být velmi nepříjemný problém. Způsobuje ji kolísání teplot, přístup vzduchu a vlhkost. Když totiž do mrazničky pronikne teplý a vlhký vzduch, zkondenzuje a namrzne na stěnách a policích. Lze tomu však zabránit. Stačí si k ruce vzít šikovného pomocníka z kuchyně – nic víc není třeba.
Ochraňte mrazák jedlou sodou
Možná se ptáte, jak by vám tato obyčejná kuchyňská surovina mohla pomoci. Web Life-Eng pro to má jednoduché vysvětlení: „Díky ochrannému účinku jedlé sody se na stěnách nebude tak rychle usazovat vlhkost a při příštím rozmrazování bude snazší tu přimrzlou odstranit. Kromě toho vás také zbaví nepříjemných pachů.“ Návod na její použití je jednoduchý.
- Vyjměte veškerý obsah mrazáku.
- Smíchejte 1 polévkovou lžíci jedlé sody s 1 litrem teplé vody.
- Houbou nebo hadříkem otřete všechny povrchy a zaměřte se na rohy, kde se obvykle hromadí námraza.
Pokud potřebujete vlhkost uvnitř svého spotřebiče snížit ještě víc, jednoduše nasypte sodu do misky a tu vložte do některého z šuplíků (misku samozřejmě nezavírejte). Měňte ji každé tři měsíce a uvidíte, že se tvorba námrazy znatelně zpomalí.
„Jako alternativu jedlé sody můžete použít rostlinný olej nebo glycerin. Jednoduše kápněte pár kapek vámi zvolené tekutiny na vlhký hadřík a otřete jím vnitřek mrazničky,“ dodává ještě na závěr web Life-Eng. Prý to funguje úplně stejně dobře.
Jak často odmrazovat mrazák
A co dělat, abyste takovým problémům předešli? Inspirujte se návodem z webu HomesAndGardens: „Jak často je třeba mrazničku odmrazovat, závisí zejména na vlhkosti uvnitř a četnosti používání. Abyste však v budoucnu zabránili nadměrnému usazování ledu, odmrazujte ji přibližně jednou nebo dvakrát ročně, nebo když nahromaděná vrstva ledu dosáhne jednoho centimetru.“
udalosti247.cz
10 h
udalosti247.cz
10 h
udalosti247.cz
10 h
udalosti247.cz
11 h