Brambory pro celou rodinu oškrábete lusknutím prstu – a to bez nože: Ultimátní trik kuchařek ze závodní jídelny
Čištění brambor je otravná a nepříjemná činnost. S následujícím postupem se to však stane věcí maximálně minut. Tuto nenáročnou metodu přitom zvládne úplně každý.
Brambory jsou alfou a omegou většiny receptů, v kuchyni jde tudíž o zcela základní surovinu. A jak říká staré přísloví, v nouzi nás brambory nenechají zahynout. Jinými slovy, prakticky při každém nedostatku potravin byly brambory poměrně dostupné. Je ovšem potřeba je vždycky očistit a oloupat, což vyžaduje starou dobrou ruční práci. Nebo tomu tak je v případě, pokud se nerozhodnete si to celé trochu ulehčit.
Ach ta základní technika
V rámci tohoto postupu budete potřebovat kbelík brambor, elektrickou vrtačku (jiné snad ani nejsou) a zcela novou záchodovou štětku. Jak už možná tušíte, metoda je trochu drsná, nicméně velmi efektivní, jednoduchá a krátkého trvání. Prvním krokem je návštěva domácích potřeb a zakoupení nové záchodové štětky. Tu je ještě potřeba trochu adaptovat. Konkrétně odříznout rukojeť. Vůbec se toho nebojte, potřebujete jen část.
Štětku budete nasazovat na vrtačku, takže zvolte takovou délku, aby nedocházelo ke zbytečnému kroucení a ohýbání. Zkuste ji nasadit na vrtačku, dost možná budou potřeba další úpravy. Je proto dobré mít po ruce nůž, případně lepicí pásku nebo kus drátu. Nejspíš bude totiž potřeba rukojeť trochu zúžit, aby se na vrtačku dala vůbec nasadit. Jakmile budete mít „nástroj“ připraven, zbývá zalít brambory v kbelíku vodou.
Všechno v jednom kbelíku
Volte menší množství hlíz, je potřeba, aby se zelenina mohla pohybovat, tedy jednotlivé kusy volně plavaly. Ideální jsou tedy tak 2 třetiny kbelíku pod vodou. Při čištění to bude nepochybně cákat, tak ať neskončíte s povodní kolem. Teď už jen zapněte vrtačku a spusťte ji doprostřed kbelíku. Obsah začne pěnit a vířit, což je přesně to, co chceme. Držte zařízení „v chodu“ asi 30–90 vteřin. Podle potřeby vrtačkou trochu pohybujte, jako když šleháte.
Půjde-li všechno dobře, všimnete si ihned po vypnutí značně zakalené vody. To je správný výsledek, protože špína je ve vodě, a ne na bramborách. Vodu tedy klidně vylijte a objeví se vám krásně čisté brambory. Touto metodou je možné je i oloupat, místo štětky je ovšem potřeba nějaký nástavec s drátěnkou. V takovém případě ovšem pozor na uvolněné konce drátků, které jsou drobné, stále vás ovšem mohou zranit. Dobrou chuť.
Jakou podobnou vychytávku jste už úspěšně vyzkoušeli?