Hranolky nemusí být kalorickou bombou: Zdravá verze zůstane křupavá i 2 hodiny od přípravy
Tradiční bramborové hranolky nemají nic společného s výživnou stravou. Jsou sice chutné a málokdo by řekl, že je nemá rád, jenže lidově řečeno se po nich pořádně tloustne.
Smažené hranolky jsou oblíbenou dobrůtkou na celém světě, které občas podlehnout i vyznavači zdravého životního stylu. Nedá se jim prostě odolat, za což může ideální poměr tuků a sacharidů. Lidskému zdraví ale příliš neprospívají. Na vině jsou právě škodlivé sacharidy, velké množství tuku, soli a karcinogenní látky, které vznikají při smažení. Pokud si ale život bez hranolek nedokážete představit, zkuste vsadit na zdravější alternativy, které jsou křupavé i po dvou hodinách.
1) Sladké brambory
Batáty jsou strukturou velmi podobné bramborám. Obsahují však mnohem více živin a mají méně nežádoucích sacharidů. Protože stejně jako brambory mají tendenci vsakovat olej, bude lepší, když hranolky připravíte v troubě. Jakmile zezlátnou, můžete si na nich pochutnat. Pokud chcete mít opravdu netradiční hranolky, můžete je okořenit skořicí nebo muškátovým oříškem. K nasládlé chuti batátů se hodí.
2) Koření
Když nechcete příliš experimentovat, zkuste vynechat alespoň jednu z nezdravých součástí tradiční smažené pochoutky, konkrétně sůl. Sice je nad zlato, jak pravil klasik, ale nahradit se v tomto případě dá. Dochutit hranolky můžete třeba česnekem, rozmarýnem, tymiánem, paprikou, kari nebo směsí koření. Budou chutnat jinak, ale výborně.
3) Trouba
Tradiční hranolky jsou pořádně nasáklé tukem, protože se většinou smaží ve fritovacích hrncích nebo pořádné dávce oleje na pánvi. Zdravější verzi snadno připravíte v troubě. Nakrájejte bramboru na plátky nebo hranolky, pokapejte je minimálním množstvím olivového oleje a dochuťte třeba osvědčeným česnekem a parmazánem. Vyložte je na plech a pečte v troubě na 230 °C do zlatova, což bude trvat asi 10 až 15 minut.
4) Horký vzduch
Na zdravější smažení je ideální také horkovzdušná fritéza. Hranolky z ní jsou křupavé, nazlátlé a hlavně obsahují méně tuku, transmastných kyselin a méně kalorií. Přepálený olej navíc není cítit po celé domácnosti. Chipsy můžete také grilovat bez oleje, ale musíte je často otáčet, protože mají tendenci lepit se k roštu.
5) Cuketa
Pro milovníky bezsacharidových diet jsou tradiční hranolky tabu. Můžete si je ale připravit z cukety, ideálně v troubě. Zajímavé jsou i další zeleninové verze jako třeba z celeru nebo mrkve.
6) Dip
Co by to bylo za hranolky, když by chyběl kečup nebo tatarka, které jsou bohaté na sůl, cukr i tuky. Nahradit tyto kalorické bomby můžete zdravějším dipem z bílého jogurtu, do kterého můžete přidat oblíbené koření, bylinky, česnek, papričky, okurku nebo rajče. Existují i recepty na zdravé kečupy bez cukru.