Palačinky jsou snadné, rychle připravené a velmi chutné. Přesto je třeba si dát pozor na pár věcí, například použít správný tuk na smažení a těsto doladit k dokonalosti.
Palačinky jsou nejen v našich končinách klasickým jídlem, které milují hlavně děti. Jejich kouzlo je v jejich bleskurychlé přípravě a jednoduchém receptu. Ovšem i v přípravě tak snadného pokrmu je možné udělat několik chyb, kvůli kterým nebudou palačinky takové, jaké mají být. Držte se několika ověřených tipů a vaše palačinky budou vyhlášené po celém okolí.
Správné palačinky se smaží na oleji
Perfektní palačinky se usmaží vždy jen na oleji. Máslo se velmi jednoduše přepaluje, zato rostlinný olej je pro smažení palačinek ideální. Neovlivňuje chuť palačinek, což by se mohlo stát například při použití extra panenského olivového oleje, a na pánvi se nepřipaluje. Pokud však lahodnou chuť másla v palačinkách vyžadujete, můžete trochu rozehřátého másla přidat přímo do těsta. Jestli navíc přidáte také trochu nastrouhaného sýru, zabráníte tak trhání palačinek.
Příprava hromady palačinek bez špinavého nádobí není nic nesplnitelného. Stačí jen obyčejná PET láhev s trychtýřem a máte vyhráno.…
více
Víte, jak poznáte, že jsou vaše palačinky hotové? To vždy záleží na více faktorech, nelze se tak spolehnout na čas, který je uveden v receptu. Záleží na velikosti palačinky a také na teplotě vaší pánve. Hotovou palačinku poznáte, když se na její nedovařené straně začnou objevovat bublinky. V tu chvíli je ideální čas palačinku obrátit. Obě strany správně usmažených palačinek mají mít zlatohnědou barvu.
Pokud máte potíže s otáčením palačinek, vždy vám pomůže obyčejná silikonová špachtle. Silikon je velmi pružný a pro práci s křehkou palačinkou proto ideální. Kovové špachtle mohou nepřilnavý povrch pánve nenávratně zničit. Nepřilnavá pánev je totiž pro přípravu tenkých palačinek naprostou nutností. Důležité je ji vždy před smažením důkladně namazat olejem.
Těsto na palačinky můžete uchovávat až čtyři dny
Pokud už jste se pustili do smažení palačinek, vždy mějte plotýnku nastavenou na střední plamen. Při příliš vysoké teplotě by se mohlo snadno stát, že vaše palačinka bude uvnitř nedopečená. Jednoduchým trikem můžete také zabránit prokletým hrudkám z mouky, které se v palačinkách sem tam objevují. Nejsnazší způsob, jak se zbavit hrudek v těstě, je suché ingredience promísit balonkovou metličkou nebo mouku propasírovat přes síto.
Pokud už máte palačinek plný stůl, ale těsto stále neubývá, měli byste vědět, že nepoužité těsto na palačinky můžete použít až po čtyři dny. Nejlepší je těsto zamrazit a uchovat tak jeho čerstvost. Těsto pak z mrazáku jednoduše vyndáte a znovu si vychutnáte chuť a vůni lahodných placiček s marmeládou. Nebo raději s kakaem a cukrem?