Jak je to s datem spotřeby u medu: Přírodní vydrží roky
Zlatavý zázrak přírody patří mezi potraviny, které vydrží hodně dlouho. Přestože oblíbený je v tekuté formě, když zkrystalizuje a už moc nelahodí oku, rozhodně není zkažený.
Med je výborné přírodní antibiotikum, ale má i skvělé antiseptické účinky. Jeho blahodárné účinky na lidský organismus znali už staří Egypťané, kteří jej dávali faraonům a královským členům rodiny na jejich poslední cestu do hrobu. Na světě existují stovky druhů tohoto zázračného produktu, který obsahuje vitamíny C, B2, B6, B12 nebo E a celou řadu minerálních látek, jako je železo, měď, fosfor, vápník, hořčík, mangan, zinek nebo jód.
Zkrystalizovaný med není zkažený
Ten nejlepší med pořídíte přímo u včelařů. Existují i specializované obchody, dá se sehnat na farmářských trzích, ale i v běžných supermarketech. Většinou tam narazíte na květový nebo lesní. Pokud vám jde o kvalitu, vyplatí se číst etikety. Některé výrobky se totiž v podstatě za med ani nedají považovat. Výrobci do něj přidávají sirup a nezřídka se stane, že je nějaký stažený z prodeje, když inspektoři odhalí, že obsahuje pesticidy nebo antibiotika.
O kvalitě nebo trvanlivosti medu koluje spousta mýtů. Například konzistence medu není v podstatě vůbec důležitá. Rozhodně neplatí, že tekutý znamená, že je čerstvý a v pořádku, zatímco tuhý zkrystalizovaný je starý a možná i zkažený. To, že med krystalizuje, je totiž normální proces. Sice je pak o něco horší ho vydolovat ze sklenice, ale i tomu se lze vyhnout. Můžete si koupit med, který prochází šleháním – sice nevypadá tak zlatavě, ale konzistence v podobě pasty je komfortní řešení.
Kvalitní a dobře uchovávaný med vydrží roky
Na etiketě byste měli najít informaci o datu trvanlivosti medu. Nebude to však pregnantně specifikované datum jako třeba u masa, mléka nebo uzenin. Většinou totiž nálepky opravdu kvalitních produktů obsahují i informace o tom, kde byl med sbírán, a dobu trvanlivosti, která bývá delší než 18 měsíců. Správně vyzrálý a dobře skladovaný med vydrží i několik let, v podstatě má totiž téměř neomezenou trvanlivost.
Je to způsobeno vysokým obsahem cukru, nízkým podílem vody v medu a také jeho antibakteriálními účinky. Pokud je skladovaný v teplotě do 25 °C, mimo přímé sluneční světlo a ve vhodném uzavíratelném obalu, neměl by se med zkazit. To ale neznamená, že k tomu nemůže dojít. Jakmile se do medu dostane vlhkost, může začít kvasit. Také nemusí příjemně vonět, pokud je v nevhodné nádobě, která špatně těsní. Je totiž náchylný na pohlcování pachů z okolí.