I med se může zkazit. Jakmile se objeví pěna, není dobré ho jíst
Sladký med má doma pravděpodobně každý Čech. Někdy se však i tato „věčná“ potravina může zkazit a představovat nebezpečí pro vaše zdraví.

Med má v České republice obrovskou tradici a většina domácností si bez něj nedokáže představit své ráno. Někdo si ho maže na chléb, jiní si jím sladí čaj a pak jsou tu ti, kteří ho užívají zpravidla pro jeho úžasné zdravotní benefity. Jak nicméně uvádí server Facedobra, někdy se i tato oblíbená potravina může po nějaké době zkazit.
Může se med skutečně zkazit?
Sladký med znali již staří Egypťané, kteří si ho jednu dobu cenili více než zlata. Výzkumníci dokonce objevili v pyramidách několik tisíc let starý vzorek, který skutečně vydržel až dodnes a stále ho lze konzumovat. Jenže tak tomu kvůli vychytralým trikům prodejců a používání různých aditiv a chemických složek už bohužel není.

Určitě se vám již také stalo, že jste si koupili tento produkt v obchodě a po několika dnech rychle zhoustnul nebo došlo ke změně jeho chuti. Ačkoli záleží především na odrůdě medu a způsobu jeho skladování, pokud začne chutnat kysele nebo se na jeho povrchu objeví pěna, raději ho nejezte. Může jít o známku fermentace a takový produkt již nelze použít.
Nejlepší je včelí med
Naproti tomu pokud si ho kupujete od autorizovaných včelařů a skutečně jde o bio včelí med, ten by se neměl zkazit nikdy. Je sice možné, že po nějaké době začne houstnout (zhruba po měsíci), ale v takovém případě ho lze opět učinit tekutým pomocí horké lázně. Skladovat se jej poté vyplatí na suchém místě, na které nesvítí sluneční paprsky.
Pravidelná konzumace pravého medu mimo jiné poskytuje podle webu Healthline řadu zajímavých zdravotních benefitů pro lidské tělo. Stačí ho smíchat s vodou a nápoj vypít po ránu, čímž podpoříte své srdce, trávicí trakt a řadu dalších orgánů. Med navíc obsahuje účinné složky sloužící pro očistu krevního oběhu a detoxikaci jater od nahromaděných těžkých kovů.
udalosti247.cz
3 h
udalosti247.cz
4 h
udalosti247.cz
4 h