Co se žloutky po šlehání sněhu: Díky soli a cukru vydrží týdny čerstvé

Pokud do receptu potřebujete jen vyšlehané bílky a nevíte, co se zbylými žloutky, vyzkoušejte tento jednoduchý trik. Takto vám v lednici vydrží i několik dalších týdnů.

Oddělování žloutku od bílku i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vejce je možné skladovat různými způsoby. Některé z nich vám dokáží zaručit mnohem delší trvanlivost. Horší je to však v případě, kdy obsah vejce vylijete z jeho ochranné skořápky. V takové chvíli je mnohem náchylnější na rozmnožování bakterií, které vedou k jeho zkažení. Naštěstí existuje velmi jednoduchý způsob, jak tomuto problému předejít. Použitím soli a cukru vám vydrží čerstvé celé týdny.

Jak nejlépe skladovat vejce

Vejcím se nejlépe daří v chladném a suchém prostředí. Způsob, jakým je do lednice uložíte, ovlivní dobu, po kterou zůstanou v tom nejlepším stavu. Nejdříve je však nutné jednotlivé kusy zkontrolovat, jestli není skořápka nijak poškozená. Jakmile je důkladně prohlédnete, umístěte je zpět do kartonového obalu tak, aby jejich širší část směřovala vzhůru. Tento jednoduchý trik vám zajistí, že se jen tak v lednici nezkazí.

Jak skladovat použitá vejce

Někdy se však stane, že při vaření nebo pečení použijete jen jednu část vejce. Nejčastěji zbydou jen žloutky bez bílků. V případě, že nemáte, jak s nimi ihned naložit a v kuchyni je co nejdříve využít, můžete vyzkoušet tento jednoduchý způsob, který umožní jejich skladování i několik týdnů. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je trochu soli a cukru. S jejich pomocí si snadno vyrobíte sušený žloutek, který pak budete moci kdykoliv použít.

oddělený žloutek iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak vyrobit sušený žloutek

Pokud vám zůstaly nevyužité žloutky, pak se pusťte do jejich sušení. V první řadě smíchejte cukr krystal se solí v poměru 1 : 1 a nasypte na talíř. Jakmile máte hotovo, vyhlubte do směsi důlky, do kterých budete moci žloutky vajec nalít. Opatrně zasypejte směsí a důkladně talíř zabalte potravinářskou fólií a uložte na jeden týden do lednice. Po týdnu pak žloutky vyjměte a omyjte pod tekoucí vodou od zbytků směsi.

Vaření vajec v hrnci

Na doporučení tchyně vařím vajíčka jedině s jedlou sodou. Kéž bych ten trik znala už dřív

Pomocí kuchyňské utěrky nebo papírového ubrousky žloutky opatrně osušte a vložte na plech vyložený pečicím papírem. Ten poté umístěte do trouby předehřáté na 87 °C a nechte pomalu vysoušet po dobu 5–6 hodin. Následně vysušené žloutky vyjměte, nechte vystydnout a odležet. Nakonec je uložte do zavařovacích sklenic, kde vám vydrží klidně i 6 měsíců.

Využití sušeného vaječného žloutku

Vysušený vaječný žloutek lze využít mnoha způsoby. Skvěle se hodí při přípravě omáček. Jednoduše jej nastrouhejte na struhadle najemno a přidejte do připravovaného pokrmu. Vlivem tepla se uvnitř omáčky rozpustí a dodá jídlu vynikající chuť. Využít jej můžete také při přípravě salátů nebo jako přílohu k chlebíčkům či jednohubkám.

Jak zpracováváte zbylé žloutky vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Zobrazit další články