4 fatální chyby, které děláte při pečení: Proto je buchta shora opečená, ale uvnitř stále hotová není

Kvůli těmto čtyřem chybám se vám může stát, že vaše buchta bude hotová zvenčí, ale vevnitř bude ještě úplně syrová.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Asi není člověk, který by někdy něco nepřipálil, ať už jde o maso nebo například o buchtu. U buchty je ale ještě horší, když je opečená, ale vnitřek zůstane nedodělaný. A bohužel, když se něco takového stane, většinou už s tím nejde nic dělat. Nejprve byste měli zjistit, jestli neděláte nějakou chybu už při míchání těsta. Až poté můžete začít vinit troubu, která dost možná za nic nemůže.

První chyba – vejce

Tento problém se vám může stát kvůli nesprávně vyšlehaným vejcím, která jsou zodpovědná za světlou a popraskanou strukturu pečiva. Bílky a žloutky nemusíte vyšlehávat zvlášť. Ale myslete na to, že by vejce měla být čerstvá a měla by mít pokojovou teplotu. Při mixování vždy začněte na tu nejnižší rychlost.

Druhá chyba – olej

Možná vám i vaše babička říkala, že je třeba formu vymazat olejem. Ale právě to je ta chyba. Těsto na buchtu potom totiž nevykyne, začne se připalovat a uvnitř se nepropeče tak, jak by mělo. Také do těsta nepřidávejte teplé máslo, vždy by mělo vychladnout, jinak se bílková pěna zdrcne.

Třetí chyba – teplota

Teď už přichází na řadu trouba. Když buchtu začnete péct při příliš vysokých teplotách, dost často se vám připeče. A uvnitř se bude vařit a bude to vlastně, jako když se v sopce vaří láva. Zvenčí bude buchta suchá a uvnitř stále tekutá. Proto vrch formy raději přikryjte alobalem, aby se buchta pekla rovnoměrně.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Čtvrtá chyba – výkyvy teploty

Žádné těsto nemá rádo výkyvy teploty. Proto formu s těstem nedávejte náhle do trouby, protože se mohou objevit vzduchové bubliny, které způsobí, že buchta nebude dokonale propečená. Tyto bubliny totiž potom prasknou a těsto nevykyne. Formu s těstem pokládejte vždy pomalu a opatrně.

Jakou buchtu máte nejraději?

Zdroj: TheSpruce

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Kalasová

Zobrazit další články
JakZdravě.cz
JakZdravě.cz
Snižuje riziko rakoviny kůže, je šetrná k srdci a zlepšuje zrak: Proč pravidelně jíst mrkev
DámskýDeník.cz
DámskýDeník.cz
Zničehonic se u něj objevila bolest zad. Při vyšetření vyšlo najevo, že má jeden orgán navíc
Události247.cz
Události247.cz
Velká bitva přijde už brzy: Válka se schyluje k něčemu, co si zatím nikdo nedokáže ani představit
VědaŽivě.cz
VědaŽivě.cz
Výhody platební brány pays proti konkurenci