4 fatální chyby, které děláte při pečení: Proto je buchta shora opečená, ale uvnitř stále hotová není
Kvůli těmto čtyřem chybám se vám může stát, že vaše buchta bude hotová zvenčí, ale vevnitř bude ještě úplně syrová.
![peceni zkusit spejli](https://adbz.cz/wp-content/uploads/2022/07/peceni-zkusit-spejli-768x432.jpg)
Asi není člověk, který by někdy něco nepřipálil, ať už jde o maso nebo například o buchtu. U buchty je ale ještě horší, když je opečená, ale vnitřek zůstane nedodělaný. A bohužel, když se něco takového stane, většinou už s tím nejde nic dělat. Nejprve byste měli zjistit, jestli neděláte nějakou chybu už při míchání těsta. Až poté můžete začít vinit troubu, která dost možná za nic nemůže.
První chyba – vejce
Tento problém se vám může stát kvůli nesprávně vyšlehaným vejcím, která jsou zodpovědná za světlou a popraskanou strukturu pečiva. Bílky a žloutky nemusíte vyšlehávat zvlášť. Ale myslete na to, že by vejce měla být čerstvá a měla by mít pokojovou teplotu. Při mixování vždy začněte na tu nejnižší rychlost.
Druhá chyba – olej
Možná vám i vaše babička říkala, že je třeba formu vymazat olejem. Ale právě to je ta chyba. Těsto na buchtu potom totiž nevykyne, začne se připalovat a uvnitř se nepropeče tak, jak by mělo. Také do těsta nepřidávejte teplé máslo, vždy by mělo vychladnout, jinak se bílková pěna zdrcne.
Třetí chyba – teplota
Teď už přichází na řadu trouba. Když buchtu začnete péct při příliš vysokých teplotách, dost často se vám připeče. A uvnitř se bude vařit a bude to vlastně, jako když se v sopce vaří láva. Zvenčí bude buchta suchá a uvnitř stále tekutá. Proto vrch formy raději přikryjte alobalem, aby se buchta pekla rovnoměrně.
![muffiny v troube](https://adbz.cz/wp-content/uploads/2022/07/muffiny-v-troube.jpg)
Čtvrtá chyba – výkyvy teploty
Žádné těsto nemá rádo výkyvy teploty. Proto formu s těstem nedávejte náhle do trouby, protože se mohou objevit vzduchové bubliny, které způsobí, že buchta nebude dokonale propečená. Tyto bubliny totiž potom prasknou a těsto nevykyne. Formu s těstem pokládejte vždy pomalu a opatrně.
Jakou buchtu máte nejraději?