Bramborová kaše bude chutnější po přidání pečeného česneku

Příprava bramborové kaše není nijak zvlášť náročná. Pokud však chcete její chuť dovést k dokonalosti, vyzkoušejte tyto jednoduché tipy.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Bramborová kaše je oblíbenou přílohou. Většina dětí i dospělých ji miluje. Hodí se k jednoduchým jídlům, ale rozhodně má své místo i na nedělním nebo svátečním stole. Dobře připravená bramborová kaše dokáže pozvednout každý pokrm. Dosažení dokonalé rovnováhy mezi krémovou a zároveň nadýchanou strukturou má svá pravidla. Fajnšmekři pak mohou vyzkoušet trik s pečeným česnekem.

Jak připravit dokonalou bramborovou kaši?

Základní postup přípravy bramborové kaše je jednoduchý a potřebujete jen pár ingrediencí. Přesto může být výsledná chuť i struktura kaše jiná, v závislosti na použitých ingrediencích, ale i detailech při její přípravě. Základní surovinou jsou samozřejmě brambory. Nejen to, jaký typ brambor pro přípravu zvolíte, ale i způsob vaření, bude mít vliv na výslednou chuť.

Pro přípravu bramborové kaše se nejlépe hodí brambory varného typu C. Tedy brambory s kyprou dužinou, které charakterizuje silná moučnatost a po uvaření se rozpadají. Vysoký obsah škrobu je zásadní pro nadýchanost bramborové kaše. Vyplatí se také oloupané brambory nakrájet na stejně velké kousky, aby se všechny uvařily rovnoměrně. Zalijte je studenou vodou, bohatě osolte, případně opepřete a dejte vařit, dokud nezměknou (přibližně 15 – 20 minut).

Máslo a mléko (případně smetana) jsou další ingredience, na kterých záleží. Chcete-li kaši podávat horkou a plnou chuti, měli byste použít kvalitní máslo a dát si práci s předehřátím těchto ingrediencí. I když se máslo v horkých bramborách rychle rozpustí, brambory se tím trochu ochladí a po nalití studeného mléka, už bude výsledná kaše téměř vlažná.

česnek iZdroj fotografie: Freepik

Tip s pečeným česnekem

Uvařené brambory sceďte přes sítko. Ničemu nevadí, pokud v nich necháte trochu vody, ve které se vařily. K bramborám přidejte předehřáté máslo a za mírného míchání jej zapravte do kaše. Poté si vezměte předehřáté mléko a po menších částech vmíchávejte, abyste měli neustále pod kontrolou hustotu kaše. Pokud vám nevadí trochu hrubší kaše, stačí vám použít mačkadlo na brambory. Krémové konzistence však dosáhnete pouze s mixérem.

Vyhněte se však nadměrnému mixování, které vede k lepivým bramborám. Na závěr kaši dochuťte, pokud je ještě potřeba, a ihned servírujte. Pro pozvednutí kaše na vyšší úroveň rozhodně vyzkoušejte přidat pečený česnek. Ten připravíte tak, že zabalíte hlavičku česneku do alobalu a dáte péct do trouby. Než se uvaří brambory bude hotový i česnek. Až trochu zchladne, prolisujte upečené stroužky do kaše a lehce promíchejte.

Jak připravujete bramborovou kaší vy?

Zdroj: Ukr Media
Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Autor článku

Anna Sedláková

Zobrazit další články