Použít do vody na vaření těstovin jodizovanou sůl není dobrý nápad. Může je změnit na toxický blaf

Přestože je sůl obohacená zdraví prospěšným jódem skvělý produkt, na některé pokrmy se nevyplatí ji použít. Výzkum amerických vědců prokázal, že může být dokonce škodlivá.

Špagety v hrnci i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Těstoviny patří k oblíbeným jídlům, na kterých si české domácnosti pochutnávají několikrát do týdne. Nejenže jsou chutné, ale jejich příprava je ve většině případů snadná a rychlá. Ale možná vás překvapí, že špagety mohou být pro lidský organismus také nebezpečné. Pokud se snažíte je připravit zdravěji a použijete do vody, ve které je vaříte, jodizovanou sůl. Podle výzkumu amerických vědců publikovaného v časopise Environmental Science & Technology, se při takové přípravě mohou objevit škodlivé sloučeniny.

Problémem je reakce mouky, jódu a chlóru

Některé hospodyňky vaří špagety ve vodě, do které přisypávají sůl obohacenou jódem. Tento produkt je zdravější než obyčejná kuchyňská sůl, protože pomáhá doplňovat jód v těle. Předejít tak můžete poruchám z jeho nedostatku, jako jsou potíže se štítnou žlázou a některé vrozené vady. Výzkum ale prokázal, že obyčejné domácí těstoviny se mohou snadno proměnit v nebezpečnou potravinu, když se je rozhodnete vařit ve vodě s jodizovanou solí.

Během tohoto procesu mohou totiž vznikat toxické látky. Problémem je reakce pšenice, jódu a látek, kterými se upravuje pitná voda. Ve většině zemí se pitná voda, která vytéká z domácích baterií, čistí chlórem nebo chloraminem. Malé množství těchto látek může v pitné vodě skončit. Když se pšeničná mouka obsažená v těstovinách zahřívá v hrnci naplněném vodou z kohoutku se zbytkovým chlórem, není přidání jodizované soli opravdu dobrý nápad.

Použijte obyčejnou sůl nebo vařte jinak

Do těstovin se totiž mohou dostat toxické jodované trihalometany, což jsou potenciálně škodlivé sloučeniny. Laboratorní testy prokázaly, že množství nežádoucích látek v těstovinách i vodě, ve které se vaří, může proces přípravy pokrmu ovlivnit. Pokud si chcete být opravdu jistí, že špagety, které podáváte rodině, jsou opravdu bezpečné, prostě vynechte jodizovanou sůl. Na osolení vody můžete použít například obyčejnou kuchyňskou nebo třeba himalájskou sůl.

Druhy soli iZdroj fotografie: Depositphotos

Když se nebudete chtít vzdát soli obohacené jódem, je dobré pozměnit jednotlivé kroky přípravy špaget, aby jídlo obsahovalo co nejméně škodlivých látek.

  • Vařte těstoviny bez pokličky.
  • Propláchněte těstoviny po uvaření v čisté vodě.
  • Vodu z vaření špaget vylejte, nepoužívejte ji do omáček a podobně.
  • Přidejte jodizovanou sůl až do uvařených těstovin.
  • Vodu osolte produktem bez jódu.

Jaké zkušenosti máte s přípravou těstovin?

Zdroj: ScienceDaily
Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Zobrazit další články