Stačí vedle česneku udělat několik děr a úroda bude 3krát větší
Nic se nevyrovná zelenině vypěstované doma. Platí to i o česneku, který na pěstování není náročný. Jednoduchým trikem budete sklízet požehnané množství.
Kdo má česnek v oblibě, jistě ví, že ten doma vypěstovaný se chuťově nedá srovnat s kupovaným. Česnek má v kuchyni nemalé zastoupení, zdraví prospívá především v syrové podobě například v pomazánkách, či na krajíci chleba se sádlem. Je ale skvělý i na marinády a na dochucení pokrmu. S jeho sadbou se začíná už v zimě, pro velkou úrodu toho ale sami můžete hodně udělat. Například pár děr, které půdu provzdušní a váš výnos tak může být třikrát vyšší, než na jaký jste byli doposud zvyklí.
Správné podmínky jsou stěžejní
Česnek by se měl sázet v zimním období. Ideálně, když je teplota půdy konstantně nižší, než 9 °C, a to do hloubky asi 5 cm. Česnek dobře poroste na teplém, slunném a vzdušném stanovišti. S hnojením to příliš nepřehánějte, složení je ale velmi důležité. Česnek nesnáší přehnojení dusíkem. Optimální je využívat vyzrálý kompost, případně hnůj. Volte spíše sadbový česnek, který má dobrou odolnost proti škůdcům, hodí se pro dlouhodobé skladování a slibuje dobrý výnos.
V závislosti na vybrané odrůdě se česnek sklízí v létě, zpravidla v průběhu července až do poloviny srpna. Vše se ale odvíjí od data výsadby. A jak poznáte, že je načase úrodu sklidit? Přibližně polovině rostlinám polehne nať. To je jasný signál, že není na co čekat. Aromatickému česneku se ne nadarmo přezdívá „přírodní antibiotikum“. Jeho konzumace v syrovém stavu podporuje imunitu, dezinfikuje, působí protizánětlivě a poradí si i s mykózou. Pokud nemáte prostoru nazbyt, můžete si zkusit vypěstovat česnek i pohodlně na parapetu v květináči.
Trik, díky němuž lze sklidit trojnásobek
Ať už věnujete česneku sebevětší péči, někdy jsou výsledky pěstování spíše zklamáním. Na vině může být výsadba do malé hloubky, špatně zvolené hnojivo, neodpovídající stanoviště, či špatně zvolená odrůda. Existuje ale trik, který spolehlivě zajistí velkou úrodu. Obzvláště jej ocení ti jedinci, kteří žijí v oblastech s hutnou, jílovitou a špatně propustnou půdou.
Jedná se přitom zdánlivě o maličkost, totiž o provzdušnění půdy. Není-li půda dostatečně provzdušněná, živiny se k česneku jen těžko dostávají a výsledkem jsou malé zakrnělé palice. V momentě, kdy se objeví listy česneku, tedy vezměte vidle nebo hůl, kterou můžete udělat do půdy díru. Rozestup dodržujte na asi 10–15 cm a hloubku 5 – 7 cm. Tímto způsobem si zajistíte každoročně velký výnos, který vám bude kdekdo závidět.